La formació: el problema de donar forma en una realitat líquida


La formació ha estat el mecanisme bàsic per donar forma al nostre projecte professional. La capacitat de la formació d'establir un recorregut per accedir al nostre objectiu professional ens permetia atorgar-li un sentit vital. Actualment aquesta construcció de sentit s'ha fragmentat i ja no segueix aquesta lògica lineal. Ara bé, encara que la desorientació sobre què estudiar i la pèrdua de confiança sobre el valor dels estudis no ho fa fàcil, la necessitat de donar forma al nostre encaix en el mercat de treball, no ha desaparegut. Podem dir que s'ha tornat "líquida". La formació segueix sent la gran aposta de futur.

Fins no fa gaire, quan un jove aprenia un ofici podia tenir la confiança que els coneixements i les habilitats apreses li permetrien una direcció i projecció en la seva vida laboral. Aquesta seguretat, avui ha desaparegut. Ni aquests coneixements garanteixen un lloc en el mercat de treball, ni, en cas d'aconseguir-lo, seran suficients per mantenir-s'hi.

El filòsof francès Jean-Claude Michéa planteja que hi ha dos tipus d'ignorància. Una que fa referència a la manca de coneixements i l'altra que té a veure amb no disposar de sentit crític per entendre el valor que tenen aquests coneixements. De falta de criteri. La prova que aquestes dues ignoràncies poden cohabitar és que un pot saber-ho tot i no entendre res. De fet, assistim  a una explosió de formació cada cop més adreçada a l'ensinistrament per a una bona adaptació al lloc de treball en detriment d'una millor preparació en els fonaments de les tasques i dels coneixements requerits.

El punt de partida per donar forma al propi projecte professional no és saber-se adaptar a un context o donar resposta a una demanda, sinó situar el propi interès. En un entorn volàtil, canviant i saturat al mateix temps, l’element de major estabilitat és el propi desig. Aquest és un fet fonamental. La formació per tant, ha de respondre en primer lloc a aquesta necessitat de poder donar forma al valor d'un mateix en el mercat. Ha de permetre formular-nos aquesta qüestió. La formació és el marc que ha d'oferir-nos la possibilitat de tenir forma en el mercat de treball. Es a dir, de pensar, transformar, redibuixar en propostes diferents els propis interessos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article