5 motius per ser animador sociocultural


Fa prop de 15 anys que em dedico a l’animació i això, en el meu cas, és mitja vida. Durant aquest temps he fet de monitor i director de lleure en esplais, colònies, casals, campaments, escoles i menjadors! També he fet de dinamitzador d’activitats per a joves en risc d’exclusió social a Catalunya, però també a l’Amèrica Llatina, a l’Àsia i a l’Àfrica. Fins i tot he organitzat gimcanes urbanes per als creueristes que arriben tot sovint al port de Barcelona. He tingut l’oportunitat de crear tres biblioteques infantils i coordinar diferents equips d’alfabetitzadors en racons del món on la taxa d’analfabetisme era de més del 50%. Formo part d’una companyia de narradors i animadors que treballem per promoure la cultura i la narració oral i ja fa una bona pila d’anys que des de la Fundació Pere Tarrés em dedico a formar als animadors socioculturals del futur.

I la gent em pregunta... “i tu, a què et dediques?” Fins i tot a casa meva alguna vegada m’ho han demanat! Però quan els dius que ets animador sociiocultural la resposta és un... “ah! Això dels nens? Però... ara de veritat, de què treballes?” La meva passió és la meva professió i se m'acudeixen molts motius per defensar-la davant de qui calgui, però us n'exposaré cinc per no atabalar-vos:

1. L’efecte mirall
Tots aquells qui hem anat a l’esplai o que hem tingut germans més grans ens hi hem emmirallat. Els monitors són referents, models a seguir. De petits tot ho imitem, però el fet s’accentua quan es tracta dels qui ens fan passar bones estones, ens fan créixer. Aquells que no són ni mestres, ni pares, ni una autoritat moralitzadora. Són aquells que juguen amb tu, que et fan descobrir el món de manera distesa. I tu, de petit, t’hi emmiralles.

2. Més que un club
Els animadors no són persones aïllades que desenvolupen la seva tasca aliens al món que els envolta. Els animadors treballen en equip. Això genera complicitats, amistats i fins i tot un sentiment de pertinença i reconeixement allà on vas. Perquè l’actitud et delata. La teva empenta, la teva creativitat, el teu fer... provoquen la pregunta: Ets animador, oi?  

3. Transformant realitats
Un animador sociocultural, és una persona que vol canviar el món. Per molt que sembli utòpic, la seva voluntat és la coherència d’acció i pensament. Treballa per a formar millors persones. Treballa per al gaudi dels qui l’envolten. Treballa per a una societat del present que ha de sobreviure al futur. I la fa créixer rica en cultura, vivències i experiències.

4. Homo-sampler
Perquè l’animador té capacitats múltiples. És polivalent i sap dissenyar, implementar i avaluar tots els projectes que se li plantegen. Perquè sempre troba les estratègies més encertades per a cada cas i és capaç d’afrontar qualsevol repte amb els mínims recursos, exprimint-los al màxim. Perquè té la clau per acostar-se a infants, joves i adults des de nous punts de vista i adequats a cada edat.

5.  Bob Esponja
L’animador sociocultural tot ho absorbeix. Té els 5 sentits hiperactius a tot el què passa al seu entorn. Aglutina recursos, informacions i formacions. Està en constant actualització del seu sistema operatiu i compta d’un emmagatzematge il·limitat que li permet empaltar-se de cada moment.

Per tot plegat et demano: I tu? T’animes a animar?

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article