La igualtat efectiva entre dones i homes, més a prop que mai


Com podem veure cada dia quan llegim el diari o posem qualsevol programa a la televisió la igualtat efectiva entre homes i dones és una realitat merament formal a la nostra societat. S’han fet progressos però a la pràctica les desigualtats s’imposen i les dones cobren un 20% menys que els homes pel mateix treball o el nombre d’alcaldesses continua sent irrisori, per posar dos exemples.

Cal doncs dotar-se d’eines que ens permetin canviar estructures socials i eliminar antics estereotips encara presents en la família, l’educació, la cultura, els mitjans de comunicació, el món laboral i l’organització social. En aquest sentit, a principis d’estiu, el Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la Llei d'igualtat efectiva entre dones i homes amb l’objectiu que el dret fonamental de la igualtat entre dones i homes pugui exercir-se ja de manera efectiva en tots els àmbits. Es tracta d’un pas endavant molt ferm que ha fet la societat catalana per dotar-se d’una nova eina, un instrument que ens permetrà sense més dilacions eliminar tot allò que dificulta que puguem gaudir d’una societat equitativa per a dones i homes.

Com no podria ser d’una altra manera, el nou text és transversal i estableix diverses polítiques públiques per promoure la igualtat i l'apoderament; reconeix el paper de les entitats de defensa dels drets de les dones; preveu que en la contractació i en l'atorgament d'ajuts es prioritzin les empreses i entitats amb plans d'igualtat; estableix la paritat als òrgans col·legiats, als tribunals i als òrgans tècnics de selecció de les administracions.

La nova Llei aposta de manera decidida per la coeducació, una educació no sexista; la prohibició de determinades joguines i anuncis publicitaris i l'impuls de la conciliació i el repartiment de tasques. Crea també un distintiu d'excel·lència empresarial en matèria d'igualtat i un observatori de la igualtat de gènere adscrit a l'Institut Català de les Dones.

Una altra mesura és la proposta de conveni de col·laboració entre l'autoritat judicial, el ministeri fiscal i el Síndic de Greuges per actuar en casos de discriminació, explotació o violència contra les dones. I fa una especial incidència en els mitjans de comunicació públics establint mecanismes que garanteixin la representació paritària de dones i homes i que facin visible la realitat de les dones, tot prohibint la realització, l'emissió i l'exhibició d’anuncis publicitaris que presentin les persones com a inferiors o superiors en dignitat humana en funció del sexe, o com a mers objectes sexuals.

Sense cap mena de dubte, aquesta eina permetrà que la nova Catalunya que estem construint pugui ser uns dels països capdavanters en assolir l’equitat de gènere.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES UN DE SOL NO DOS
1.
MONTSE Aixo no tu creus ni tu , fa anys ques diu aixo i ens camina con els Cangrejos enrere no endevant IGUALTAT DONES I HOMES .. Si en el Govern Català , ho Espanyol ja molta igualtat he HO Miren la Directiva que acaba de fer BARTOMEU PRESIDENT DEL BARÇA Fantastica IGUALTAT .. .. Catalunya els Catalans NO VOLEM UNA DONA PRESIDENTA Mai la voten prou per què pogui Guanyar Hostres tu sera que tots els candidatos son homes he dels partits politics Catalans IGUALTAT HA HA HA Si tambe fa anys estenia que fer algu contra LA VIOLENCIA MACHISTA DELS HOMES CONTRA LES DONES ,, Es veu encara su pensen lo que han de fer mentres moren moltes moltes Dones he asesinades ..JA Coses no podran millora mai per que no ja interes real de que res canvi ..els DIARIS CUANS TENEN .. DIRECTORES Ho cuans la seva propietaria es dona ...Cuantes Dones tenin A LES TERTULIAS DE DEPORTE A LES TELEVICIONS DE Futbol ? cap ho ben poques CUANTES DONES TENIN A LES TERTULIAS DE POLITICA ? Ben poques balla igualtat he sera que tu veus alguna cosa quels altres ens costa de veura el dia dia
  • 0
  • 0

Comenta aquest article