Dislèxia


La dislèxia és un trastorn que pateix al voltant d’un 10% de la població catalana que dificulta principalment la seva capacitat lectora i de comprensió. L’informe Redie (2012) del Ministeri d’Educació estima que el 40% del fracàs escolar és degut a la dislèxia però més enllà d’aquest fet por afectar el desenvolupament de les persones que el pateixen.

El problema més gran que pot tenir una persona amb dislèxia és desconèixer que la pateix. Cal disposar d’una bona diagnosi, el més senzilla, ràpida i econòmica possible, que vagi acompanyada d’eines que ajudin al desenvolupament de totes les potencialitats de la persona amb dislèxia.

A Catalunya tenim els instruments per fer-ho possible, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Col·legi de Logopedes de Catalunya, l’Associació Catalana de Dislèxia, etc.

I hem exportat coneixement que esperem recuperar ben aviat. La Luz Rello, doctora en informàtica per la Universitat Pompeu Fabra, està desenvolupant recerca pionera al món a la Carnegie Mellon University a Pittsburgh.

En paral·el amb el suport d’Ashoka ha creat l’empresa social sense afany de lucre Change Dyslexia per tal de facilitar l’accés a tothom als últims avenços el més ràpidament possible.

Una de les primeres eines desenvolupades és l’adaptació dels continguts webs per a persones amb dislèxia. Ho podeu provar a text4all dyswebxia

També, pensat pels més menuts però prou divertit per totes les edats l’app Piruletras, de moment només per IOs amb versió castellana i anglesa, que va guanyar el primer premi de Fundació Vodafone Europa com la millor app educativa del 2013. Es tracta d’un joc que promou la cerca d’estratègies que contribueixen a la millora de la comprensió lectora de manera significativa.

I ara mateix la dra. Rello està duent a terme recerca sobre una primera identificació automatitzada. Pot participar-hi tothom a partir dels 3 anys ja que és un joc amb base científica.El podeu trobar aquí

Tot plegat ha de seguir sumant a la tasca dels professionals del dia a dia, al suport dels pares i mares, a l’ajut dels companys i companyes... Sòcrates deia que el coneixement ens farà lliures però no ho serem individualment si no ho som tots i totes.

Foto: Change Dyslexia

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article