Casal en família: competències parentals des del lleure


L’Antònia i el Ramon són una parella amb dos fills propis i tres fills d’un matrimoni anterior d’ella. Fa dos anys que són usuaris del Casal en Família: la parella assisteix al grup de mares/pares i els dos fills petits participen a les activitats infantils. Van arribar en una situació molt precària, sense habitatge propi (vivien amb la mare de l’Antònia i una germana) i sense ingressos.
La Fàtima és mare de tres filles, de les que se’n fa càrrec tota sola. Quan va arribar al Casal en Família no tenia cap tipus d’ingrés. Una discapacitat física dificultava encara més la complexa tasca de recerca de feina. La Fàtima buscava un grup on trobar suport com a mare i com a persona, i per afrontar de forma més positiva l’educació de les seves filles.

El Casal en Família és una activitat per a tota la família. Donem un cop de mà a pares i mares en l’educació del seus fills. Oferim un espai de suport relaxat i divertit on les famílies es senten a gust i comparteixen les seves vivències. Som conscients que l’educació dels infants pot ser una tasca esgotadora i de vegades complicada, motiu pel qual dissenyem activitats per aprendre a millorar la comunicació, l’expressió d’emocions i la resolució de conflictes.

L’objectiu del projecte és millorar les condicions de vida de les famílies i que tant els pares com les mares siguin més competents en l’atenció, cura i educació dels seus fills, de tal forma que els nens i nenes tinguin una infància més feliç. Desenvolupem un espai setmanal en grup per als adults amb la intenció de proporcionar-los un espai de benestar i suport que els ajudi a millorar i reforçar les seves competències parentals. D’altra banda, oferim activitats per als infants tres dies a la setmana on es treballa la vinculació positiva, l’autoestima, la gestió d’emocions i la resolució de conflictes, sempre mitjançant activitats lúdiques.

Per a l’Antònia i el Ramon el Casal s’ha convertit en un espai de suport on poder compartir la situació que viuen i gaudir d’una estona d’oci tant pels nens com per ells mateixos com a pares. Al llarg d’aquests dos anys la família ha tingut accés a un pis de lloguer social i a feines temporals. Al Casal han pres consciència de la importància de l’acompanyament emocional que fan als fills en la vivència d’aquestes situacions vitals, han trobat un espai de parella on el diàleg els ha permès construir un marc comú per a l’educació dels fills i han gaudit d’espais d’oci i diversió familiar. Tot això ha contribuït al benestar emocional de tots els membres de la família i a la millora de les competències parentals de la parella, sobretot pel que fa a l’establiment de normes i a l’adquisició d’hàbits quotidians dels fills.

A la Fàtima els dos anys al Casal li han permès gaudir d’un espai on compartir experiències, dubtes i inquietuds en relació amb el seu paper de mare, i ha pogut prendre consciència de la importància que les seves filles siguin persones autònomes i gaudeixin d’un espai propi de lleure. Conjuntament han pogut gaudir d’activitats d’oci i sortides de cap de setmana que han contribuït a reforçar un vincle positiu entre la mare i les tres nenes.

Aquestes famílies són les protagonistes del Casal en Família, cadascuna amb la seva història única, amb situacions complexes però alhora amb un munt de fortaleses i desitjos per començar a canviar la seva realitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article