Vint i +


El passat 3 de desembre va tenir lloc l’acte Vint i +, que ajuntava dos esdeveniments en un: l’assemblea anual de la Sectorial d’Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la celebració pública del vintè aniversari de l’organització.

La Sectorial va néixer l’any 1994 en el marc de la Federació. Aquest fet suposava la culminació del procés iniciat per un grup de cooperatives del sector social que es venien reunint regularment per compartir idees i estratègies. Gedi, Feines de Casa, Drecera, Femarec o EAS van ser algunes de les cooperatives impulsores del projecte inicial. Avui parlem d’una realitat plenament consolidada. Més de cent vint cooperatives formen part de la Sectorial, amb una diversitat d’àmbits d’actuació que és reflex de l’evolució que ha viscut el sector durant tots aquests anys. El cooperativisme, que històricament ha sabut donar resposta a les demandes econòmiques i socials de cada moment, també va saber ajustar les seves propostes a les necessitats que la construcció de l’estat de benestar del nostre país va anar dibuixant.

La trobada del dia 3 va servir per fer una mirada al passat i reforçar el valor de la Sectorial com espai de trobada per a les cooperatives i generador d’activitat conjunta. Però també per presentar dos projectes de futur. Per una banda, l’enfortiment de la coordinació amb ACCIÓ per impulsar la internacionalització de les cooperatives. I per l’altra, la posada en marxa d’un grup de treball per desenvolupar un sistema de càlcul de l’impacte de les cooperatives.

Des d’un principi, la tasca del grup impulsor de la Sectorial a principis dels 90 va tenir una doble mirada. A nivell intern, per reforçar i consolidar els diferents projectes empresarials. I externament, difonent el model cooperatiu en la gestió de serveis socials i contribuint de manera activa a l’articulació del sector que llavors començava. Això va fer que alguns dels responsables cooperatius d’aquella època participessin en la creació primer de l’Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya, precursora de l’actual Confederació Empresarial del Tercer Sector i, posteriorment, en el naixement de la Taula del Tercer Sector Social.

L’aposta per l’aliança amb el tercer sector i la implicació en el desenvolupament i consolidació de les seves estructures representatives va quedar palesa en les diferents intervencions del representants de la Sectorial durant l’acte Vint i +. La casualitat va voler que en els dies posteriors a l’encontre, les dues principals plataformes protagonitzessin notícies de les que donen sentit a l’estratègia de construir de manera comuna.

El divendres 11 de desembre, Govern, associacions professionals, sindicats i col·legis professionals signaven al Palau de la Generalitat el Codi de bones pràctiques en la contractació pública dels serveis d'atenció a les persones. La signatura significava la culminació d’un procés impulsat per La Confederació Empresarial del Tercer Sector fa dos anys amb l’objectiu d’articular una acció conjunta per a la millora de la contractació pública dels serveis d’atenció a les persones.

Una setmana després, la Taula del Tercer Sector presentava en roda de premsa la seva proposta d’Impost de Renda Negatiu, una mesura de redistribució de la riquesa que vol que les persones o unitats familiars amb ingressos més baixos rebin una subvenció monetària immediata a partir del transvasament directe dels impostos de les rendes més altes.
Un codi aprovat i una proposta a desenvolupar que suposen passos endavant en la voluntat transformadora i propositiva que sempre han caracteritzat al cooperativisme i al tercer sector. Vint i +. Gràcies a tots els que ens vàreu acompanyar en un dia tan especial.

Bon Nadal, estimats lectors! Ens retrobarem en un 2016 plens de projectes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article