Malaltia mental, treball i potencial


Què passa quan posem en comú malaltia mental i selecció de personal? Fins a quin punt existeixen estigmes al voltant d’aquest trastorn? Recentment, Fundació Grupo SIFU va engegar una sèrie de cinc sessions pràctiques i formatives en format Speed Networking Talent Adaptat, permetent la confluència entre reclutadors de recursos humans de grans empreses i candidats amb discapacitat mental, dos mons generalment molt allunyats.

L’ Speed Networking Talent Adaptat consisteix en fer mini-entrevistes ràpides “a cegues” sense conèixer a priori si l'interlocutor és una empresa o un candidat, però sobretot sense conèixer qui té una malaltia mental i qui no. La clau del format radica en fer possible una formació per evitar els prejudicis a l’hora de contractar persones amb una discapacitat mental lleu i posar en contacte candidats i reclutadors. Tot i ser un networking adaptat, l’objectiu final és el mateix: la contractació de personal, en aquest cas amb discapacitat. D’aquesta manera, vam aconseguir trencar estigmes, però també vam contribuir a fer coses diferents en matèria d’integració laboral de persones amb diversitat funcional, ja que per què no innovar també en aquest sentit? hi ha moltes opcions i un llarg camí per recórrer.

Responsables de recursos humans de companyies tan destacades com Decathlon o Ferrovial van poder comprovar en primera persona què passa quan tenim al davant un candidat que podria tenir (o no) una discapacitat mental, posant així a prova els seus propis prejudicis amb aquest col·lectiu. En aquest sentit, candidats i reclutadors van analitzar com afecten els estigmes socials en el moment d’una entrevista de feina i com poden competir les persones amb una malaltia mental en un mercat laboral tan ferotge como l’actual. I és que, segons les estadístiques, una de cada quatre persones tindrà alguna malaltia mental al llarg de la seva vida. La mental és una de les discapacitats més freqüents –la depressió ocupa el primer lloc entre les malalties més comunes del món i l'esquizofrènia el quart–, però al mateix temps més oblidades i amb major càrrega de prejudicis.

La sensibilització social amb la discapacitat és cada vegada més gran, però des del punt de vista empresarial queda també una tasca pendent: conscienciar que totes les persones tenen capacitats diferents i, especialment en el cas que ens ocupa, reivindicar i acceptar el potencial de les persones amb malaltia mental. Iniciatives com l’ Speed Networking Talent Adaptat contribueixen a la sensibilització de l’àmbit empresarial i, a més, ens recorden que la innovació en matèria de recursos humans i discapacitat és possible. Els resultats parlen per si mateixos: fruit d’aquestes sessions es va produir la contractació d’alguns candidats, demostrant que el binomi malaltia mental i treball té un gran potencial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article