Dia Europeu per a la Vida Independent de les Persones amb Diversitat Funcional


La majoria de les Persones amb Diversitat Funcional necessiten assistència personal, per això se les sol anomenar persones dependents. Molta gent es pot preguntar: com poden viure independents les persones dependents? És una contradicció?Doncs no, però cal entendre, primer de tot, el significat del concepte Vida Independent.

Viure Independent no vol dir que no necessitis assistència o que pots fer totes les coses per tu mateixa o que vius sola i apartada dels altres… No, no és això. Viure Independent vol dir que tens la llibertat de poder decidir sobre la teva assistència i la teva vida –qui t’assisteix, com i quan- on viure i amb qui. Viure Independent és en realitat el dret a poder decidir.

Les persones amb diversitat funcional han viscut al llarg de la història desposseïdes del dret a poder decidir. Avui en dia es comença a tenir en compte aquest grup de persones que durant tants anys han estat excloses, sense poder desenvolupar-se perquè la societat els ha desposeït del seu dret a poder decidir. La Convenció Internacional de les Nacions Unides, sobre els Drets de les Persones amb Diversitat Funcional del 13 de desembre del 2006, ratificada a Espanya el 30 de març del 2007, declara en l’article 19 el Dret de les Persones amb Diversitat Funcional a Viure Independent i poder escollir sobre les seves vides.

La política social del nostre país ha creat lleis i aplica programes per a aquest col.lectiu, però no ho fa encara segons la filosofia de vida independent. És cert que hi ha una voluntat per a la inclusió de les persones amb diversitat funcional a la societat, però segueix predominant la mentalitat de sempre, la que posa l’accent en la dependència i no en la persona.

Canviar de paradigma no és fàcil, però cal fer-ho, si realment es vol aconseguir la inclusió i la llibertat de les persones amb diversitat funcional, que depenen de recursos per a la seva independència. Els recursos i les ajudes han de millorar certament l’autonomia de la persona, però si no estan basats en la filosofia i els principis de vida independent, la persona seguirà vivint en el món de la dependència, privada de la llibertat per escollir.

ENIL, la xarxa europea per a la vida independent- és una entitat que treballa i lluita, perquè la política social dels països europeus es basi en els principis de vida independent. Per això exigeix el compliment de les següents accions :

1-    La Desinstitucionalització de les persones que encara segueixen ingressades en residències.
2-    No construir més institucions o residències i crear un parc d’habitatges socials i accessibles.
3-  Concedir prestacions econòmiques per a l’Assistència Personal. La Prestació Econòmica haurà de ser suficient per cobrir les hores d’assistència que necessiti cada persona.

ENIL i tot el Moviment Internacional de Vida Independent consideren l’Assistència Personal com la clau per a la Vida Independent. La persona que necessita assistència, que és dependent, passa de ser una pacient que rep l’assistència que altres li gestionen, a ser la que gestiona, dirigeix i decideix la seva assistència.

Cal enfatitzar i deixar clar que totes les persones amb diversitat funcional –física, intel·lectual, mental…i sense límit d’edat - tenen Dret a Viure Independent i a Viure a la Comunitat. Per això, el recurs de l’assistència personal s’aplica segons les necessitats i característiques de cada persona, així hi haurà qui farà autogestió, altra que concedirà la gestió a alguna entitat, o altres que necessitaran un tutor o tutora per a la seva gestió..

Per acabar, hem de ressaltar i recordar l’eina fonamental  per arribar a la vida independent: El suport entre iguals i/o els grups d’ajuda mútua. L’intercanvi d’experiències entre les persones que fan l’autogestió i/o gestió de la seva assistència és la base per a l’aprenentatge, la seguretat i la confiança de la persona que acaba sent una experta en la gestió de la seva assistència personal i la seva vida.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article