Zowi


Amb el nom de Zowi han batejat l’entranyable robot bípede per a aprendre programació robòtica de manera vivencial des de petits. El pare de la criatura, Javier Isabel (@JavierIH) no és un dels grans gurús a qui segueixen milers de persones a les xarxes sinó que acaba d’entregar la tesi de final de màster (amb el nom de «Locomoción basada en osciladores para robots con patas»). Tot i així, Zowi ha tingut la sort de caure en gràcia i ser anunciat a Clan, el canal per infants de RTVE.

El preu és de gairebé 100€ i els pares s’escandalitzaran quan la seva filla vulgui treure’n els cargols i obrir la tapa per veure com funciona. I resulta que desmuntar-lo és una de les activitats que es proposen per a iniciar-se en el món de la robòtica. El segon objectiu és programar-lo per a què faci, per exemple, coreografies o dibuixi.

Zowi ha estat parit amb Creative Comons i l’objectiu és acostar la tecnologia de forma divertida, pròxima i transparent als infants.

Al marge de l’anècdota d’aquest simpàtic robot, proporcionar eines per a acostar la tecnologia tan a nens com a nenes és fonamental si volem sumar granets de sorra per reduir la fractura de gènere que pateixen les branques tecnològiques. Com fer-ho? És clau sacsejar les fondes arrels del patriarcat en les creences que tenim ancorades com a societat i individus, però, a més de grans titulars, haurem de posar en pràctica petites i discretes accions per a caminar cap a una igualtat menys fictícia.

Si ens asseiem un moment i mirem d’on venim, la generació dels anys 80 vam créixer amb la col·lecció de joguines «Nova» de la casa Mediterraneo. Qui no recorda el Mineranova, el Choconova o l’Alfanova. Fent arqueologia a la xarxa he trobat que a la tapa del joc i apareixien normalment un nen i una nena jugant-hi a mode d’exemple. No és el cas d’alguns dels jocs, com el Nova Kits en el qual tan sols hi apareix un nen somrient muntant el seu motor elèctric, o el Cheminova on un bailet -sense acompanyant femenina- fa pocions de colors. Més enrere, el Meccano permetia als nens nascuts en dictadura, construir excavadores, grues i camions (i sí, és clar, a les dones també els pot agradar construir grues, però casualment no en conec a cap -ni de la generació dels meus pares ni posterior).

Esperem que els nens i nenes del 2015 la simpatia de Zowi sigui un d’aquests granets de sorra i que poc a poc, la visió de les dones es traslladi a la societat en forma de solucions tecnològiques pensades, gestades i parides per enginyeres robòtiques. Llarga vida a la Zowi!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article