Los Ronderos


Per a qui no els conegui, Los Ronderos és un grup de música popular. Amics i amigues de la música reunits per una bona causa. Los Ronderos és el nom del taller musical de l’espai de dia de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac des de fa més de deu anys, de fet, d’ençà que es van donar a conèixer als inicis del 2005. A banda de ser l’activitat més antiga, és la més fidel en convocatòria, doncs tots els seus participants saben què van a fer. Aparador del concepte resilient i imatge real de la desitjada transformació.

A l’Obra Social s’atenen persones que han patit processos d’exclusió social, sovint persones sense llar que han passat o passen per diferents processos al llarg de la seva vida. Persones que a vegades troben oportunitats i el moment per recuperar la seva dignitat i recuperar forces, deixant de banda la vulnerabilitat per tornar a creure en elles mateixes.

Los Ronderos són fruit de l’educació social, la música com a eina d’inclusió o de com un taller de música al centre d’acollida per a persones convalescents esdevé una banda. On tots els seus membres troben el caliu necessari per sentir-se partícips, fins a fer-se propi el projecte.

Han superat els deu anys i han voltat per molts escenaris i planetes. L’any passat, van celebrar el seu desè aniversari amb una actuació a l’OBC a l’Auditori de Barcelona, en el marc del programa ‘Et toca a tu’ de l’Auditori Apropa. També van anar a Madrid en el marc de la campanya estatal, promoguda per Caritas, Nadie Sin Hogar. Després de participar i posar la seva música a la cloenda de la Taula del Tercer Sector a l’edifici de l’ONCE o del 30è aniversari de la Federació Catalana de Drogues al Museu Marítim, entre altres.

Continuen gràcies a l’esforç i l’empatia col·lectiva, gràcies a la gent (associacions, entitats, comissions de festes, casals d’avis, veïns i veïnes...) que els criden i els demanen actuar constantment. I sobretot gràcies a Pilar Férriz, dinamitzadora i conductora del grup, amb una actitud i una passió contagiosa que ja voldrien per a ells molts professionals de l’àmbit social i de qualsevol esfera de la vida.

Són coneguts a La Barceloneta, però també a molts altres indrets i barris de Barcelona i rodalia, on acostumen a fer presència amb la mateixa finalitat de sempre; passar-ho bé i contagiar la gent amb una manera de fer diferent i que emociona.

Aquest mateix mes d’octubre han tingut l’honor de clausurar l’acte dels 20 anys del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya. Una de les més de 20 actuacions que acabaran fent, de nou, aquest any.

No graven discos ni ho intenten, no són famosos ni hi pensen. La seva premissa continua sent la raó de la seva existència, passar-s’ho bé i animar la festa. Tant si són vuit, com si són tretze.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

David Vázquez Barcelona
2.

Gràcies pels ànims Anna i gràcies per l'enllaç que aprofito per ampliar:

https://vimeo.com/65236042

http://www.eduso.net/res/pdf/14/ronderos_res_14.pdf

  • 1
  • 0
Anna casadesús Castelldefels
1.

dóna gust veure'ls actuar amb tanta passió i amor, realment és contagiós!

http://osmarillac.org/los-ronderos/

Enhorabona i visca l'educació social !

  • 3
  • 0

Comenta aquest article