Per una contractació pública estratègica


Cada cop és més habitual sentir als responsables polítics parlar de la contractació pública com una eina al servei d’una nova política econòmica. Des de La Confederació no podem estar més d’acord amb aquesta afirmació, i anem una mica més enllà: també és sens dubte un instrument de política social. De fet, reivindiquem que són dos elements indestriables.

A través de la contractació pública, les administracions poden promoure determinats models empresarials –basats en models propis de l’Economia Social– i també poden impulsar mesures que fomentin la qualitat de l’ocupació, la qualitat dels serveis o la inclusió laboral de col·lectius  vulnerables, entre d’altres. Ara més que mai, es tracta d’una qüestió de voluntat política, i en aquesta línia, sembla que ens venen vents favorables.

Arran de les oportunitats que ofereix la Directiva Europea 2014/24/UE, són diversos els territoris que en els darrers mesos han començat a impulsar marcs reguladors  propis en l’àmbit de la contractació pública de serveis d’atenció a les persones. A Catalunya, a nivell autonòmic, tenim ara sobre la taula dos iniciatives legislatives de gran rellevància: per una banda el desplegament reglamentari dels concerts socials i ocupacionals establerts pel Decret 3/2016, de mesures urgents en matèria de contractació pública; i per l’altra, l’avantprojecte de llei de serveis d'atenció a les persones.

En paral·lel, i a nivell municipal, l’Ajuntament de Barcelona acaba de fer pública la Guia de Contractació Pública Social que, en paraules del mateix consistori, és una eina de transformació socioeconòmica al servei de les persones i el bé comú.

Molts fronts oberts que com a Tercer Sector haurem de ser capaços d’entomar, amb els reptes i oportunitats que representen.

És precisament per aquest motiu, que La Confederació va constituir el passat dia 2 de novembre de 2016 el Grup de Treball sobre Models de Col·laboració Público-Social, obert a la participació de totes les plataformes i entitats del sector. Com a organització empresarial representativa del Tercer Sector Social de Catalunya, necessitem dotar-nos d’un espai de construcció col·lectiva de discurs i posicionament; d’un espai de participació des d’on poder recollir la visió de les organitzacions que dia a dia estan gestionant serveis d’atenció a les persones; d’un espai a partir del qual fer propostes i articular la funció d’incidència política que els nostres associats ens han encomanat en aquest àmbit.

Tenim molt feina per endavant, però no ens queixem, al contrari. Sabem el què volem i tenim al davant l’oportunitat d’aproximar-nos al què venim reclamant des de fa anys:
  • Un model de col·laboració que reconegui el Tercer Sector com a aliat estratègic en la provisió de serveis d’atenció a les persones
  • Una aposta clara per un model de gestió de serveis públics que es desenvolupi des de la no lucrativitat i des d’una perspectiva d’inversió social, buscant la màxima eficiència dels recursos públics i revertint-ne l’impacte en els propis serveis, col·lectius i comunitat
  • Un model de col·laboració que doni resposta a les necessitats socials
  • Un model de col·laboració capaç d’articular-se a partir del teixit social preexistent, afavorint la creació de capital social i el desenvolupament comunitari.

Des de La Confederació farem tot el possible per assolir els objectius que ens hem proposat i ens comprometem a ser aliats estratègics – però exigents -  en el desenvolupament d’aquestes iniciatives que sens dubte  representen un canvi de paradigma tant per l’Administració pública com pel Tercer Sector.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article