Impuls a les polítiques de dones / Catalunya al capdavant


Encetem un any important per a la construcció d’un nou país. Un nou país que, d’una banda, ha d’incorporar, de manera imprescindible, l’experiència diferenciada entre ser dona o home i, de l’altra, ha de ser capaç de donar resposta a les seves necessitats. Aquesta és una oportunitat per fer de Catalunya un país modern, contemporani i amb un estat del benestar òptim per a tothom. L’assumpció real d’un treball conjunt, braç a braç, de dones i homes, amb responsabilitats compartides, relacions igualitàries i amb respecte, eliminarà els desequilibris que encara avui patim tant en la vida pública com en la privada.

L’Institut Català de les Dones, organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya, s’ha consolidat com a referent en les polítiques d’igualtat del nostre país. Així, lidera les polítiques públiques de dones, desenvolupa metodologies des de la perspectiva de gènere i garanteix l’eficàcia i l’eficiència d’aquestes polítiques encaminades a un desenvolupament sostenible per a dones i homes.

I per fer-ho, Catalunya s’ha dotat de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes. Aquesta Llei és una eina per a que, mitjançant les polítiques públiques , es materialitzin els canvis en la cultura organitzativa, institucional, i en les estructures socials per fer efectiva l’autonomia, la llibertat i els drets de les dones, indispensables per construir el país que volem. Una societat avançada només ho serà si existeix igualtat efectiva entre dones i homes.

Cal, doncs, i així ho està fent el Govern, un impuls de les polítiques de dones. Tot i que la igualtat efectiva entre dones i homes s’ha incorporat a l’ordenament jurídic, encara avui no és una realitat a la vida quotidiana, social, cultural i econòmica. El Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere del Govern de la Generalitat 2016-2019 marcarà les actuacions en aquest sentit.

Pel que fa a la lluita contra la violència masclista, tenim el compromís de continuar treballant per a l’eradicació d’aquesta xacra en qualsevol de les seves formes. I ho fem, cercant i aprofundint en tots aquells mecanismes d’abordatge que tenim al nostre abast.

En aquest sentit, algunes de les mesures que desenvoluparem enguany són les següents: la implicació dels mitjans de comunicació en la difusió dels valors d’una societat igualitària; la coeducació; la formació (estem elaborant un pla de formació adreçat a professionals); el Centre d’Estudis, Recerca i Capacitació sobre la violència masclista; l’Observatori per a la Igualtat de Gènere; implementació de les conclusions de l’estudi sobre la quantificació econòmica del treball domèstic no remunerat a Catalunya 2015; impuls del Cercador d’expertes i de la Plataforma de Conselleres i Directives.
Totes elles mesures imprescindibles per aconseguir una Catalunya capdavantera.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article