Lucrar-se frivolitzant el patiment de la salut mental


Guanyar diners muntant un "espectacle" frivolitzant sobre el patiment de les persones amb trastorn mental és el que està passant aquests dies a Barcelona. La companyia, que presumeix del 10 aniversari d'una exhibició de mal gust generadora dels estigmes més negatius possibles, s'hi ha instal·lat al Port Vell des de fa uns dies i fa gira per Espanya.

Tot plegat ho denuncia Obertament, un col·lectiu que des de fa anys treballa per a combatre la discriminació moltes vegades derivada dels estigmes com els que genera aquesta desfilada lamentable de personatges.

Obertament expliquen que Manicomio (nom de l'“espectacle”) caricaturitza grotescament les persones amb trastorn mental i frivolitza amb el patiment a través de burles, càstigs i vexacions. Sota la campanya #NoSoyUnCirco aquesta entitat demana signatures per una cultura lliure d'estigma en salut mental.

No només ens hi hauríem de sumar els ciutadans que treballem al sector social, sinó que s'hi haurien de posicionar els diferents agents de la cultura reflexionant sobre l'impacte que tenen aquest tipus d'esdeveniments. El circ i el teatre es posen de dol en veure aquesta proposta. La taquilla mana per no haver fet res després dels anys en que s'ha denunciat l'efecte negatiu d'aquest show.

Tenint en compte que tothom pot tenir problemes de salut mental i que les dades parlen de una de cada quatre persones que n'acaben desenvolupant en algun moment de la vida, la sensibilitat que es transmet per part dels organitzadors és nul·la. Això no és un problema només d'una part de la societat. Tots arribarem a tenir un familiar, un amic o un conegut amb algun problema de salut mental i segurament això ens farà adonar-nos de la barbaritat que es produeix al Port Vell de Barcelona aquests dies.

Segons alguns dels cartells per fer difusió, en aquest "espectacle" hi col·laboren el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, l'Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música i també "Los 40", malgrat a la seva web no hi apareix. Fa molts anys que es produeix i es denuncia aquesta situació. No pot ser que no tinguem mecanismes socials perquè aquesta situació compleixi 10 anys. Suggereixo el suport per aquesta campanya i la utilització del hashtag #NoSoyUnCirco per denunciar públicament aquesta incitació a la discriminació a les persones per raons de salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article