la primera comunitat online de l'acció social a Catalunya

Opinions

Joan Segarra

Joan Segarra

Pedagog. Tota la seva tasca professional s’ha desenvolupat a diferents entitats de l’economia social i del tercer sector. Actualment és director de la Sectorial d’Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i president de la Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya. La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (@coopstreball) és l’entitat que agrupa, representa i lidera les empreses cooperatives de treball a Catalunya. La Federació creu en un model d’empresa participativa i que contribueix a crear una economia sostenible. A Twitter el trobareu a @JoanSegarra67.


Dimarts, 28 de febrer de 2017, a les 05:00 h

Cooperar per innovar


Superada la barrera de la concepció tradicionalista d’innovació, vinculant-la gairebé en exclusiva a la innovació tecnològica, les societats empresarials, principalment les empreses socials, han posat de manifest l’amplitud d’àmbits en què la innovació té un paper clau per a la sostenibilitat socioeconòmica, tant dels territoris com de les empreses.

El desgavell socioeconòmic viscut en els darrers anys i l’autocrítica que se n’ha derivat, ha portat a potenciar models econòmics que es basin, principalment, en les persones i en la sostenibilitat..
Ampliar

Lectures 2896 lectures   Comentaris Cap comentariDimecres, 28 de desembre de 2016, a les 11:15 h

L’èpica de la normalitat


En pocs dies tancarem un any més, un any que ha continuïtat la tendència d’aquesta època de turbulències que ens ha tocat viure. Ens hem instal·lat en la gestió de la incertesa, treballant per la immediatesa, sense gaire possibilitats de planificar a llarg termini. Tot en un entorn polític i social apassionant, on dues grans revolucions estan en marxa des de fa uns anys. Una, la que proposa la fundació una República que porti a la creació d’un nou país i resolgui els problemes dels seus ciutadans..
Ampliar

Lectures 3589 lectures   Comentaris Cap comentariDijous, 24 de novembre de 2016, a les 10:15 h

Una manera de fer


Durant les darreres dècades, el paper de les empreses socials del tercer sector ha esdevingut clau al nostre país per un doble actiu que suma i multiplica.

Per una banda, l’actiu del que fem. La missió, atendre i tenir cura de les persones, especialment dels col·lectius més vulnerables. Tasca que ha estat especialment clau durant aquests anys de crisi econòmica i de retallades de drets socials que estem vivint. Respostes decidides que han permès evitar que el desastre anés a més, sovint sense disposar de tots els recursos, fonamentada en la implicació i vocació dels professionals del sector i en l’aposta, des de la iniciativa col·lectiva dels impulsors de les empreses socials, que han gestionat amb responsabilitat les dificultats i les retallades..
Ampliar

Lectures 3067 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Dilluns, 10 d'octubre de 2016, a les 10:00 h

La salut de les organitzacions


Durant una de les meves etapes professionals vaig treballar uns quants anys a una entitat de lleure. En aquella època, quan organitzàvem les activitats d’estiu, un dels meus col·laboradors va desenvolupar una teoria que amb el temps es va convertir, gairebé sempre, en una certesa. Deia que quan a un torn de colònies, camp de treball o casal d’estiu s’acumulaven un elevat número de petits accidents, caigudes, malalties de nens i monitors i altres incidents, era senyal inequívoca que aquella activitat no funcionava prou bé..
Ampliar

Lectures 3272 lectures   Comentaris Cap comentariDilluns, 4 de juliol de 2016, a les 10:15 h

Sumar-sumar, win-win


Sumar-sumar o també 1+1=3, són algunes de les expressions que fem servir per expressar la voluntat i la necessitat de treballat junts per aconseguir multiplicar els efectes i els resultats dels projectes que posem en marxa, ja sigui a nivell personal, professional, empresarial o polític. En el cas del tercer sector social, podríem dir que aquesta intencionalitat forma part de l’ADN de les organitzacions que el composen. Si més no, així hauria de ser..
Ampliar

Lectures 4642 lectures   Comentaris Cap comentariDivendres, 27 de maig de 2016, a les 05:00 h

Alumnes.coop


Al món, hi ha equips esportius que fonamenten el seu èxit en la feina amb les categories inferiors, formant des de ben petits els futurs esportistes en els valors i model del club. Són països amb indicadors d’èxit pel que fa a resultats acadèmics o a índexs d’ocupació laboral, que tenen en comú la inversió en polítiques educatives. També tenen un comú el bon funcionament de campanyes de sensibilització i prevenció en temes ambientals, de salut o de civisme fonamentades en la incidència sobre els infants..
Ampliar

Lectures 2675 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Dijous, 21 d'abril de 2016, a les 10:30 h

L’hora de l’economia social


L’any 2008, moment en que economistes ortodoxes, tertulians habituals i altres teòrics de capçalera situen l’inici d’aquesta presumpta crisi que ens ha afectat, vam sentir i llegir moltes declaracions i posicionaments sobre el futur de l’economia. Per triar i remenar. N’hi havia que anunciaven la refundació del capitalisme; altres proclamaven la seva desaparició; i alguns, fins i tot feien gala del seus amplis coneixements del refranyer xinès amb allò de “la crisi com a oportunitat”..
Ampliar

Lectures 4564 lectures   Comentaris Cap comentariDimecres, 24 de febrer de 2016, a les 05:00 h

L’impacte social de les cooperatives


Avui en dia ningú posa en dubte el valor diferencial de les cooperatives: un model empresarial que posa a la persona per sobre del capital i que ens permet avançar en la construcció d’una economia més justa i solidària. Però a l’hora d’argumentar i posar xifres a aquesta aportació de valor, moltes vegades ens trobem que no disposem de dades concretes: sabem explicar el que fem i com ho fem, però ens costa explicar el que aconseguim..
Ampliar

Lectures 6511 lectures   Comentaris Cap comentariDimarts, 22 de desembre de 2015, a les 11:00 h

Vint i +


El passat 3 de desembre va tenir lloc l’acte Vint i +, que ajuntava dos esdeveniments en un: l’assemblea anual de la Sectorial d’Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la celebració pública del vintè aniversari de l’organització.

La Sectorial va néixer l’any 1994 en el marc de la Federació. Aquest fet suposava la culminació del procés iniciat per un grup de cooperatives del sector social que es venien reunint regularment per compartir idees i estratègies..
Ampliar

Lectures 2721 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Dimarts, 10 de novembre de 2015, a les 10:15 h

De l’estat de benestar a l’estat social


“L’estat de benestar està en crisi”, “ens han retallat l’estat de benestar”, “cal recuperar l’estat de benestar”. Aquestes i altres expressions han posat els darrers anys el tema al centre del debat. Com sabeu, el concepte, que té l'origen en el "welfare state" anglès, nascut en contraposició al "warfare state" o estat de guerra després de la Segona Guerra Mundial, defineix el conjunt de polítiques que garanteixen l'accés de tota la població a l'educació, la sanitat i els serveis socials, així com a les prestacions per desocupació o jubilació..
Ampliar

Lectures 4730 lectures   Comentaris Un comentari
Social.cat © 2009 - 2017

Edita:
Xadica
Membre de:
acpg

Reconeixements:
participaciosocial
Amb el suport de:
Subscriu-te als titulars de Social.cat per RSS   Troba Social.cat al Facebook   Segueix Social.cat al Twitter