Normalitzar la diversitat a través de l'oci


El maig de 2009 a Barcelona va néixer un projecte admirable: Sarau es va crear per oferir un servei de discoteca inclusiu a la ciutat on persones diverses amb realitats diferents poguessin compartir uns moments de diversió i ball. "Havíem constatat la greu carència que tenien les persones amb diversitat funcional i problemàtiques greus de salut mental per gaudir d'un lleure inclusiu, pur i de qualitat", expliquen des de l'associació. La materialització d'aquesta idea va ser, doncs, l'embrió del que avui dia és un projecte més global que reivindica el dret del lleure com a part d'un desenvolupament centrat en el benestar i l'autodetergestionomia.

El Sarau actual

Avui dia l'associació té 30 voluntaris que cooperen en el desenvolupament de les activitats i treballen en una missió compartida. Aquest personal es divideix en equips de treball participatius on cada un dels membres aporta les seves capacitats i habilitats per construir de forma conjunta una millora en la qualitat dels serveis que s'ofereixen. Els serveis s'estructuren sobre tres línies d'acció. La primera se centra en generar serveis de lleure universals, innovadors i de qualitat on es garanteixi la plena participació de qualsevol persona en igualtat de condicions i oportunitats, sigui quina sigui la seva etiqueta. La segona pretén augmentar la inclusió global en la comunitat i el sector serveis. "Partim del principi que la inclusió és una necessitat per a la construcció d'una societat més solidària i respectuosa amb la diversitat, on les persones siguem capaces de pensar, sentir i fer des de i per a totes les persones", diuen. I la tercera, i darrera, és la de realitzar una feina intensa de sensibilització i reivindicació sobre la realitat i les necessitats de les persones amb etiquetes psiquiàtriques per aconseguir una transformació en la comunitat, en el sector empresarial del lleure i en l'àmbit professional

La metodologia per sensibilitzar i transformar el concepte sobre el trastorn mental i discapacitat

Les activitats inclusives de lleure són un mitjà de transformació en si mateixes ja que s'ofereixen espais de convivència positiva de la diversitat. A més, Sarau apareix freqüentment als mitjans de comunicació per calar en el conjunt de la població i en el sector serveis així com realitza accions formatives per incidir en l'àmbit acadèmic, familiar i professional perquè ampliï i profunditzi els models actuals pers les problemàtiques de salut mental i discapacitat. La voluntat de l'associació és innovar amb una perspectiva social i humanista que complementi la mirada biomèdica per potenciar un abordatge ètic i integral que promocioni el benestar, la inclusió i l'empoderament de les persones per millorar la realitat social.

Els programes, la filosofia

"La nostra raó de ser són els participants de les nostres activitats, generem propostes diversificades perquè volem que arribin contents i marxin feliços havent sigut els protagonistes d'uns fets satisfactoris escollits lliurement", s'explica des de Sarau. Per això, per aconseguir aquesta finalitat existeixen diversos programes segons les dimensions del lleure (festiu, creatiu, lúdic, solidari, turístic i saludable) on es desenvolupen activitats que responen a les diferents necessitats, eleccions i expectatives dels beneficiaris de la tasca.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Andrea Mayor
1.

Hola!
Sóc una noia de 20 anys que m'interessaria informació per poder participar en les vostres activitats ja que tinc una petita discapacitat i la meva xarxa social no és gaire amplia.

Espero rebre notícies vostres aviat!

Andrea Mayor Bardají.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article