10 anys de l'aprovació del matrimoni gai

Des del 30 de juny de 2005 a Catalunya s'han casat 7.000 parelles homosexuals


Ahir van complir-se 10 anys d'una de les modificacions del Codi Civil que ha fet història: la introducció del matrimoni gai. El contingut de la reforma resava: "el matrimoni tindrà els mateixos requisits i efectes quan ambdós contraents siguin del mateix o de diferent sexe".

El 30 de juny de 2005 el Congrés dels diputats va aprovar la llei que permetia a les parelles del mateix sexe contraure matrimoni i que els hi atorgava els mateixos drets que a les unions heterosexuals, també el d'adopció.  Des de llavors, a Catalunya s'han casat 7.000 parelles homosexuals, gairebé 4.500 d'homes i 2.500 de dones.

A Espanya des de fa una dècada s'han contret 31.600 matrimonis homosexuals. La primera unió entre dos homes va tenir lloc a Madrid i entre dues dones, a Barcelona. Una d'elles, Joana Roch, a explicat a Catalunya Ràdio que van fer públic el matrimoni per animar a les parelles que no han sortit de l'armari a fer-ho i per una qüestió de militància.

Espanya, capdavantera

El camí per a tirar endavant la norma no fou senzill. El projecte de llei va ser aprovat al Congrés el 21 d'abril del 2005, malgrat l'oposició del Partit Popular i dels diputats d'Unió Democràtica de Catalunya. En ser remès al Senat, però, el text va ser debatut i vetat posteriorment amb 131 senadors contraris a l'escrit.

El 30 de juny de 2005 Espanya esdevingué el tercer país en aprovar el matrimoni homosexual, després que el Congrés l'aprovés amb majoria absoluta: 187 vots a favor (PSOE, Grupo Mixto, Izquierda Verde, ERC, PNV, CC, dos diputats de Convergència i la ex-ministra del PP Celia Lobos) i 147 en contra (PP  i membres d'Unió).

2006, any de visibilitat

L'any posterior a l'aprovació, a Espanya van dur-se a terme 4.313 casaments de gais i lesbianes -3.000 d'homes i 1.313 de dones, xifres que encara no s'han superat.

D'acord amb la darrera estadística de l'INE, al 2014 el 2,1% dels matrimonis van ser entre parelles del mateix sexe. Això equival a 3.300 unions en xifres absolutes. L'enquesta confirma la tendència creixent del matrimoni femení i la decreixent del masculí, tot i que ells es cansen més que elles,1.709 matrimonis entre homes davant dels 1.591 entre dones l'any passat.

2,9% de matrimoni gai a Catalunya

A Catalunya, dels 25.282 matrimonis registrats el 2013, 745 corresponien a persones del mateix sexe. D'aquestes unions, el 57,4% són entre homes (428 matrimonis) i el 42,6% entre dones (317 matrimonis).

En relació amb l'any anterior, els matrimonis del mateix sexe han disminuït un 18%, mentre que els de diferent sexe han baixat un 4,6%, segons apunta l'Idescat en un informe.

Catalunya, Balears, Canàries, Madrid i la Comunitat Valenciana tenen la taxa més alta d'unions entre persones del mateix sexe, mentre que les més baixes es concentren a Castella i Lleó, Extremadura, La Rioja, Galícia i Castella La Manxa.

L'homofòbia, un mal persistent

Els Mossos d’Esquadra van instruir el 2014 un total de 38 denúncies relacionades amb l'homofòbia, fet que representa un 12,6% del total dels casos investigats per delictes i faltes envers l’odi i la discriminació.

Barcelona és la demarcació on s’han registrat més casos, amb 26 investigacions obertes, seguida de Girona, amb 5 casos, Tarragona, amb 4, i Lleida, amb 3 fets denunciats. La xifra de denúncies és inferior a la del 2013, quan van registrar-se'n 46.
 
Des de l’aprovació a l'octubre de la Llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, els Mossos d’Esquadra han promogut diverses jornades de formació adreçades als caps de les Oficines d’Atenció al Ciutadà de tota Catalunya.

Així mateix, els Mossos han habilitat una adreça de correu electrònic, [email protected], en què responen les consultes garantint la confidencialitat de la persona, i que fins ara ha gestionat 35 peticions.

Un catolicisme "progressista"

Una enquesta realitzada per Bendixen & Amandi, una consultora d'investigació, va revelar a finals del 2013 que els catòlics espanyols són més tolerants en assumptes d'actualitat social, com el matrimoni homosexual, que altres creients que viuen en d'altres països del món.

L'estudi, amb una mostra de 1.000 catòlics de l'estat i gent de 12 països d'Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia; posa de manifest que el 64% dels enquestats espanyols estan a favor del matrimoni homosexual. Només un 27% s'hi va oposar frontalment, xifra que contrasta amb el pensament de França, amb un 52% en contra i un 43% a favor, o amb Itàlia, amb un 66% de creients que s'oposen al matrimoni per només un 30% que l'accepten.

D'acord amb els resultats, Espanya és el país més transigent, 27 punts per damunt de la mitjana europea i 24 per sobre de la mundial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU SÓC DEL VALLES ...UN DE SOL EN VOLEM NO DOS
1.
Esta be al Matrimoni Gai ,, els GAIS ,, Que sempre demanen sels Respecti cosa normal TOT EL MÓN VOL SEL RESPECTI .. Cosa no pasa sempre he .. ELS GAIS Repateixo tindrien que apendra a saber RESPECTAR ELS QUE NO PENSEN CON ELS Me refereixo .. ALS CRISTIANS a les persones que CREUEN EN DÉU Es burlem molt de LA FE CRISTIANA Catolica els GAIS .. Per aqui no anen pas be JO SÓC HETEROSEXUAL Amb Dona hi Fills i crec en DÉU Sóc Cristia hi posa de MALA LLET Cuan els GAIS Falten al respecta a la meva Religio catolica .. GAIS Si voleu hus respentin teniu que saber respectar tambe bosaltres als altres he cosa NO FEU
  • 1
  • 0

Comenta aquest article