Girona se solidaritza amb tots els ‘Rogers’ del món

L’escola Vedruna aconsegueix 300 donacions de medul•la òssia i més de 170 de sang per ajudar un alumne malalt


En Roger, de només 10 anys, s’ha convertit en un símbol a Girona. Pateix aplàsia medul•lar, una malaltia rara que afecta entre un i quatre individus per cada milió d’habitants. Li van diagnosticar abans de Nadal. La seva medul·la òssia no produeix cèl·lules mare, encarregades de generar els components de la sang, i ara necessita un trasplantament urgent. 

“En Roger feia dies que no venia a classe”, explica la directora de l’Escola Vedruna de Girona, Marta Oliva. “Els pares van saber passat cap d’any que ells no eren compatibles i que necessitava un trasplantament anònim”, continua. “Quan ens ho van dir vam decidir remoure-ho tot i fer el que fes falta”. 

L’escola transmet valors i si el Roger simbolitza la lluita contra les malalties minoritàries, aquest centre situat al número 21 del Carrer Barcelona s’ha convertit en la representació per antonomàsia de la solidaritat. Ahir, de quatre de la tarda a deu de la nit, la sala d’actes de l’escola va convertir-se en un espai de donació. En poques hores es van aconseguir més de 300 donants de medul·la òssia i es van superar els 170 de sang. 

L’escola, amb l’empenta de Jaume Marin, pare d’un company de classe del Roger, ha organitzat la campanya de donació; ha enviat correus electrònics i ha encès les xarxes socials amb el lema “En Roger et necessita a tu!” i l’usuari de twitter @medulaxroger. La resposta per part dels pares i el personal docent i administratiu del centre, però també de persones no vinculades a l’escola, ha estat massiva. De fet, amb l’ajuda del Banc de Sang i Teixits de Girona, ja s’ha organitzat una altra jornada de donació el proper dimecres 18 de gener. “El pares del Roger estan molt agraïts per les mostres de suport rebudes”, ha assegurat Oliva.  

El desconeixement, el principal obstacle 

“El meu fill és alumne de l’escola i a través del correu electrònic i la pàgina del facebook vaig conèixer la iniciativa”, explica Luís Moreno. “Mai m’havia plantejat ser donant de medul•la. Tampoc sabia gaire bé en què consistia”, ha reconegut. 

El desconeixement ha estat l’obstacle més gran que ha aconseguit superar la campanya. L’escola va organitzar dimarts passat una xerrada informativa a càrrec del doctor Jordi Vila, de l’hospital Josep Trueta, i la Directora del Banc de Sang i Teixits de Girona, Anna Millán, per explicar en què consisteix ser donant de medul·la òssia. “Estem oferint informació d’una cosa que si no hi ha una campanya així és molt difícil que generi interès”, ha confessat Millán aclaparada per l’envergadura de la resposta ciutadana. 

“Hi ha dues maneres de donar”, ha explicat. “La que més s’utilitza ara és la tècnica de la citoaferisi, que no implica punxar el moll de l’os”, a diferència del procés conegut com a punció a la cresta ilíaca. “El que fem és estimular la medul·la òssia perquè fabriqui cèl·lules mare i aquestes surtin al torrent sanguini de manera que les podem agafar d’allà”, ha dit. “És un procés que obliga al donant a connectar-se a una màquina durant tres hores, però no l’obliga a entrar a quiròfan”, ha matisat. Tots dos procediments “són segurs”, ha recalcat. 

L’empatia com a motor 

Si el desconeixement és la barrera principal que cal trencar per a ser donant de medul·la, l’empatia és la principal força motivadora. Charo Errando, primera donant de la jornada i dona de Marin (un dels impulsors de la campanya), ha reconegut que mai abans s’havia plantejat ser donant. “Era per pur desconeixement”, ha dit. “Tan bon punt vam assabentar-nos de la notícia vam empatitzar molt amb els pares i ens vam veure en la mateixa situació perquè els nostres fills compateixen taula. Podria haver tocat a un o a un altre”, ha assegurat. 

Anna Banxilleria, mare d’un alumne de l’escola, tampoc ha volgut perdre’s l’ocasió de ser solidària. “Quan et toca de més a prop ets més conscient de la necessitat que hi ha”, ha afirmat. Entre els donants hi havia persones de totes les edats i no només ciutadans de Girona; també de municipis de l’entorn i fins i tot d’altres províncies com Barcelona. Els més joves, en Josep Barrios, en Miquel Pujol i en Salvador Fonts, de 22 i 20 anys respectivament, han explicat que no van vacil·lar ni un moment quan van conèixer la iniciativa. Fonts ha reconegut que ja s’havia plantejat ser donant de medul·la, tot i que “no sabia com fer-ho”. 

Una visita especial: la Laura, testimoni en primera persona 

Tot i que els donants han estat els protagonistes de la jornada, la història de la Laura Moreno, de 20 anys, ha captivat tots els que l’han conegut. Ella no pot donar. Tenia set anys quan li van diagnosticar una aplàsia medul·lar, conseqüència d’una malaltia minoritària coneguda com a anèmia de fanconi. 

“Em vaig assabentar del cas d’en Roger i he volgut venir per ajudar en qualsevol cosa que pugui”, ha explicat. En el cas de Moreno, els seus familiars tampoc eren compatibles i els seus pares van haver de recórrer a una fecundació in vitro a Chicago per tenir un altre fill que li pogués fer de donant. “El meu germà és el meu heroi”, ha assegurat.



“Va ser una experiència bastant dura però ara estic bé, faig vida normal i curso estudis literaris a Barcelona”, ha conclòs. La directora de l’escola, Marta Oliva, ha agraït la seva presència i s’hi ha referit “com a un àngel caigut del cel”. “Ha passat per una aplàsia medul·lar i ara està bé. Ha vingut a portar esperança”, animant així en Roger i la seva família, ha dit. 

La iniciativa, però, i les 300 persones que ara passaran a formar part del Registre de Donants de Medul·la Òssia espanyol (REDMO), no només insuflen esperança en Roger. Aquesta base de dades està interconnectada amb les de tot el món. Així, doncs, el desbordament de solidaritat que ahir va viure l'Escola Vedruna de Girona pot salvar vides d’aquí a uns mesos a un altre punt molt distant del planeta. 

“Avui es diu Roger com es podria dir Joan o sé qualsevol altre nen. Som molt conscients que això és una donació anònima”, ha dit Errando. “Tan de bo d’això en surti un donant per en Roger, però si podem ajudar a qualsevol altra persona d’això es tracta”, ha conclòs. Girona s’ha solidaritzat avui no amb un, sinó amb tots els ‘Rogers’ del món. 


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article