30 anys d'avenços, 30 anys de reptes

S'han complert trenta anys des que es va diagnosticar el primer cas de Sida a Catalunya. Durant aquest temps s'han fet grans avenços en el coneixement i el tractament de la infecció, però tenim reptes pendents en relació amb la prevenció, el diagnòstic precoç, la vacuna, la cronicitat, la discriminació i l'abordatge social.
 
Avenços
 
Sabem que la infecció pel VIH es pot transmetre mantenint relacions sexuals amb penetració sense protecció, compartint un objecte punxant que hagi estat en contacte amb sang infectada, o també es pot transmetre durant l'embaràs, el part o la lactància. Sabem que no es transmet pels petons, les carícies, les llàgrimes, la suor o la saliva, o pel fet de compartir objectes comuns. Sabem que es pot prevenir fent servir correctament el preservatiu en les relacions sexuals amb penetració, i evitant l'ús compartit de xeringues i agulles en el cas de consum de drogues. Sabem que es pot detectar amb una anàlisi específica voluntària i confidencial. La prova es realitza als centres sanitaris públics, en algunes ONG i farmàcies. Disposem de tractaments antiretrovirals que milloren la qualitat de vida de les persones infectades, n'augmenten la supervivència i redueixen el risc de transmissió del virus. Coneixem la importància del suport a les persones infectades pel VIH, que és primordial per a un abordatge integral de l'epidèmia.
 
Reptes
 
A falta d'un tractament curatiu o d'una vacuna, la prevenció continua sent l'element més important i eficaç. Cal intensificar la promoció de l'ús del preservatiu i continuar treballant en la recerca de vacunes i mètodes que redueixin o eliminin el VIH de l'organisme. A Catalunya s'estima que hi ha unes set mil persones que no saben que n'estan infectades. Per tant, poden transmetre la infecció i no beneficiar-se del tractament. Evitar el retard en el diagnòstic continua sent un repte. Les persones infectades pel VIH estan sotmeses al desgast de la infecció, als efectes secundaris dels tractaments i a altres infeccions cròniques. Cal un abordatge integral i multidisciplinari que tingui en compte la cronicitat i que inclogui aspectes mèdics, psicològics i socials. La societat civil i les administracions han de continuar col·laborant per assolir els reptes pendents i procurar la participació conjunta en el desenvolupament de les polítiques socials. Encara es produeixen situacions de discriminació envers les persones infectades pel VIH. Cal seguir adoptant mesures perquè no es produeixin situacions de discriminació.
 
El nombre de persones infectades pel VIH encara augmenta; per això, invertir el curs de l'epidèmia és un repte de salut pública que requereix la implicació de tota la societat.