Informe: Els cuidadors familiars. Repte pendent del sistema de la dependència (Taula del Tercer Sector)

La Taula del Tercer Sector, que agrupa prop de 4.000 entitats socials catalanes, ha presentat aquest dimarts l’informe ‘Els cuidadors familiars. Repte pendent del sistema de la dependència’ en el marc del Cicle de Debats ‘Catalunya Social’.

La Taula del Tercer Sector alerta que les retallades i el col·lapse del sistema de la dependència també estan sobrecarregant cada cop més els cuidadors no professionals o familiars. A la retallada del 15% de les seves prestacions i l’eliminació de les cotitzacions a la Seguretat Social que havia d’haver assumit l’Estat, s’hi han sumat nous elements de pressió sobre un col·lectiu majoritàriament femení, invisible i ja molt castigat per la crisi, com la pèrdua d’ingressos de les famílies, o la suspensió de les prestacions econòmiques vinculades a una residència que està provocant que algunes famílies que no poden assumir el cost de la residència s’hagin vist obligades a traslladar la persona dependent al propi domicili.

En l’informe, que ha estat elaborat per Marc Cadafalch, psicopedagog i expert en dependència de la Fundació Pere Tarrés per a la Taula del Tercer Sector, s’hi remarca la importància de cuidar els cuidadors familiars de les persones dependents, i com això afavoreix i millora la qualitat de l’atenció a aquestes persones dependents. En l’actualitat moltes persones cuidadores no professionals experimenten pèrdues a nivell de salut, de renúncies socials, a nivell d’oci o pèrdues econòmiques, que poden derivar en una sobrecàrrega psicològica i en una pèrdua de la seva qualitat de vida. La qualitat de vida dels cuidadors familiars  queda determinada pels factors següents: l’entorn on es cuida el familiar, el grau de dependència del familiar i les seves necessitats, i el suport formal o informal que rep el propi cuidador.

A fi de solucionar la sobrecàrrega que pateixen avui molts cuidadors familiars, l’informe demana potenciar els serveis d’ajuda a domicili, els serveis de respir, i els serveis psicosocials i psicoeducatius. També destaca la importància de la formació, perquè els cuidadors coneguin millor els recursos existents, l’evolució de la malaltia del cuidat, com afrontar situacions problemàtiques, tenir cura de les seves necessitats sanitàries o com cuidar-se a si mateix per a mantenir una bona qualitat de vida.