Informe: 'Somnis Trencats: l'impacte de la crisi de l'habitatge a Espanya sobre els grups vulnerables' (Human Rights Watch)

Human Rights Watch acusa Espanya de vulnerar els drets humans pels desnonaments

“El somni de tenir casa pròpia s'ha convertit en un malson d'execucions hipotecàries, desnonaments i sobreendeutament" afirma l' autora de l'informe ‘Sueños rotos’ que s’ha presentat avui i que publica l’ONG Human Right Watch. La Taula del Tercer Sector és una de les entitats que ha col·laborat en l’informe.

“Però no es tracta simplement d'una qüestió d'aspiracions aixafades. Això és una qüestió de responsabilitats del govern de garantir drets humans bàsics, inclòs el dret a un habitatge adequat" denúncia Human Rights Watch en el seu informe monogràfic sobre Espanya dedicat a l'impacte de la crisi immobiliària sobre els col·lectius més vulnerables. L’autora de l’estudi l’ha presentat aquest dijous davant el Grup d’Habitatge de la Taula del Tercer Sector.

“S'ha fomentat o privilegiat la compra d'habitatges, s'ha invertit molt poc en habitatges socials en comparació amb altres països europeus, i tot això juntament la política de concessió de préstecs irresponsables  està castigant especialment a immigrants, dones i nens , les principals víctimes dels desnonaments”.  Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe "Somnis Trencats: l'impacte de la crisi de l'habitatge a Espanya sobre els grups vulnerables" que ha portat a terme al nostre país l'ONG Human Rights Watch.

"Les pràctiques de préstec irresponsables,  les clàusules injustes dels contractes hipotecaris (com taxes d'interès de demora exorbitants, el comportament sense escrúpols per part dels intermediaris), així com la falta de supervisió durant els anys de l'auge econòmic, van crear una tempesta tòxica perfecta les repercussions podrien sentir durant anys"assenyala Human Rights Watch.

Segons Judith Sunderland, investigadora sènior per a Europa Occidental d'aquesta organització i autora de l'informe, la conclusió principal d'aquest treball de 88 pàgines és que les polítiques del Govern segueixen sent insuficients per acabar amb els desnonaments.

De les 44 entrevistes en profunditat realitzades per Human Rigths Watch, una d’elles amb representants del Grup d’Habitatge de la Taula del Tercer Sector, per a l'elaboració de l'informe, que va cridar l'atenció sobre perfils dels col·lectius més vulnerables : immigrants, dones cap de família i els seus fills.

Aquesta ONG recorda que Espanya "té un dels nivells de propietat d'habitatge més alts de la Unió Europea- arriba al 85 per cent - i amb prou feines el 2 per cent de l'oferta total d'habitatge stà reservada per l'habitatge públic o de lloguer subsidiat".

A més , Human Rights Watch recorre a les últimes dades publicades pel Banc d'Espanya ( la banca es va quedar amb prop de 50.000 habitatges el 2013 , un 11 per cent més que l'any anterior ) per manifestar el seu pessimisme de cara al futur. Sunderland assegura que si el Govern espanyol no reacciona ja, el problema de l'habitatge podria fins i tot empitjorar .

L'ONG recorda que el dret a un nivell de vida adequat inclou el dret a un habitatge i que per tant es tracta d'un dret humà que els governs han de respectar. Human Rights Watch s'ha dirigit a més a representants del Govern espanyol, amb els que estan a l'espera encara de reunir-se ia 11 bancs dels quals 7 van respondre sobre les seves preguntes relacionades amb les males pràctiques de préstecs o clàusules abusives.

Llegiu al document adjunt l'informe sencer (castellà).