Missatge del secretari general de l'ONU amb motiu del Dia Mundial de la Sida

L'any vinent es compleixen 30 anys des que es va declarar l'epidèmia de la sida. Aquest aniversari ens convida a reflexionar i a reafirmar la nostra determinació. En les últimes tres dècades, la sida ha sembrat la mort i ha causat un patiment inenarrable. No obstant això, en el transcurs dels anys s'ha anat teixint també una altra història, la d'una comunitat mundial unida amb passió per actuar i salvar vides. Aquests esforços estan aconseguint resultats tangibles en tot el món.

Menys persones contrauen el VIH. Milions de persones tenen accés al tractament del VIH. Ara més dones poden evitar transmetre la infecció als seus nadons. Molts països estan aixecant les restriccions de viatge a les persones que viuen amb el VIH, a mesura que l'estigma va deixant pas -tot i que encara molt lentament- a la compassió i al reconeixement dels drets humans.

Gràcies al compromís i la solidaritat, aquest moviment està ajudant al món a contenir l'epidèmia de la sida. Per fi hem aconseguit la primera part del sisè Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni, haver detingut i començat a reduir la propagació del VIH. Hem de continuar imprimint un rumb nou i audaç a la nostra tasca.

El nostre objectiu comú és clar: aconseguir l'accés universal als serveis de prevenció, tractament, cura i suport en matèria de VIH. Hem de treballar també perquè la resposta a la sida sigui sostenible. Portem tres dècades immersos en aquesta crisi, aspirem a aconseguir els "tres zeros": zero noves infeccions pel VIH, zero discriminació i zero morts relacionades amb la sida. En aquest Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, comprometem-nos a
unir esforços darrere d'aquest objectiu en benefici de tota la humanitat.