Superar reptes, més enllà de resoldre problemes

L'any 2011 es presenta costa amunt. Han crescut les necessitats socials al mateix temps que han minvat els recursos econòmics per fer-les front. I les organitzacions no lucratives, que estan al carrer, al costat dels col·lectius que pitjor ho estan passant, també estan patint molt.

Pressupostos que no quadren, retards al pagar les nòmines, ajustos en els equips i fins i tot organitzacions que estan tancant... Amb seguretat, l'any 2011 no serà fàcil per a les organitzacions socials.

Però no podem deixar-nos arrossegar a la visió d'un futur negre sembrat de problemes. Una visió pessimista sempre portarà a una situació pitjor que la imaginada. Encara que en les hores difícils no sempre ho sembli, el futur està ple de reptes més que de problemes.

Aquest any, més que mai, caldrà enfrontar els difícils reptes que afrontem amb decisió, il·lusió, compromís, creativitat i valors. Una actitud de resoldre problemes seria una visió limitada i pobra per al tercer sector que ens allunyaria del treball per la transformació social per convertir-nos en meres organitzacions supervivents.

En els tallers que fem amb entitats sempre intentem transmetre la importància de plantejar reptes més que una òptica de problemes. Els reptes signifiquen oportunitats i la possibilitat de treballar per un futur millor. I la gent acaba el taller decidida a encarar-los i superar-los.

Igualment, en les publicacions que fem des de l'OTS sempre hem intentat transmetre una visió de reptes per a un tercer sector que treballa per un futur millor: Reptes de la gestió i el desenvolupament de les persones al tercer sector, La crisi i el tercer sector: una oportunitat per a la transformació social, Usos i reptes de les TIC a les organitzacions no lucratives, Els reptes dels òrgans de govern a les fundacions, L'àmbit econòmico-financer de les entitats del Tercer Sector: reptes i propostes d'acció,… I no solament en els títols: molts dels altres llibres i estudis realitzats inclouen un capítol de reptes de futur.

Ara és moment de plantejar una òptica de reptes en les vostres organitzacions més que de problemes. Som capaços de construir un nou futur a partir del compromís social que ens caracteritza com a sector.


Aquest article s'ha publicat al web www.tercersector.net