És imprescindible establir una adequada sintonia entre les lleis, la organització del serveis i els perfils i les tasques dels professionals que hi treballen

Josep Vilajoana | Psicòleg clínic i social

  • Josep Vilajoana
    Josep Vilajoana
  • Josep Vilajoana a una conferència
    Josep Vilajoana a una conferència

Josep Vilajoana és llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la UB el 1982, psicòleg clínic i social en exercici des de llavors. Màster en Drogodependències i doctorat en l’àmbit de la gerontologia, treballa als Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona des de 1989. Vinculat a les Jornades SSB des del seu inici, en aquesta edició presideix el comitè organitzador-científic. Ha estat vocal i vicedegà de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya. Consultor en diverses organitzacions, supervisor d’equips i docent. Patró de la Fundació Alzheimer Catalunya és expert en temes de demències, mort i dol.

El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC), El Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) i el Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya (CODTSASC) organitzen les Vuitenes Jornades de Serveis Socials Bàsics. Entrevistem a Josep Vilajoana, psicòleg que ha col·laborat en la organització de les jornades, per parlar de les jornades que enguany volen abordar la reconstrucció del sistema de serveis socials.

1.Vuitena edició de les Jornades de Serveis Socials Bàsics. Quin és el seu esperit i quin és el resultat  aconseguit durant tots aquests anys?

L’esperit d’aquestes jornades, iniciades l’any 1997 pels tres col·legis professionals amb més presència en els Serveis Socials Bàsics, ha estat sempre el de ser un àgora per indagar en la nostra pràctica, de manera interdisciplinar, cercant respostes a les dificultats, compartint estratègies i formalitzant propostes.

2.Com valora la col·laboració entre els tres col·legis de professionals? 

Ha estat sempre excel·lent, presidida pel respecte i l’afany de cooperació.

3.En edicions anteriors s'ha tractat la posició dels professionals, la universalitat dels serveis i el treball en xarxa entre d'altres, perquè en aquestes jornades s'aposta per fer una mirada transversal amb la voluntat de traçar línies per a la re-construcció del sistema de serveis socials?

Els primers debats del comitè organitzador i científic van apuntar cap a un concepte molt divulgat en la gastronomia moderna: la deconstrucció del sistema. En un moment de canvi dels serveis socials, a partir de les darreres lleis que s’han aprovat, ens ha semblat molt enriquidor proposar una reflexió que primer de tot, aprofundeixi en les pràctiques actuals i després, faci propostes de reconstrucció sense deixar de banda el mandat del legislador, l’experiència dels models organitzatius que estan funcionant i el saber professional acumulat en aquests més de 25 anys de serveis socials públics.

4.Hi haurà tres eixos de debat: El marc legal, els models organitzatius i les estratègies professionals. Representen els grans camps de reflexió que el sistema s'hauria de plantejar constantment?

Sí, el sistema ja gaudeix d’un recorregut important. Articular aquests tres eixos de manera permanent ens sembla una mostra de maduresa. Es imprescindible establir una adequada sintonia entre les lleis, la organització del serveis i els perfils i les tasques dels professionals que hi treballen.

5.Quin ha estat el procés d'elaboració de les jornades, i sobretot, del contingut de cada un dels eixos?

Després d’una presentació del lema, que va girar sobre la complexitat, a partir d’una conferència i el seu col·loqui, l’octubre de 2009, es van constituir tres grups de discussió que han treballat intensament per presentar tres documents que afavoreixin l’aparició de les controvèrsies que estan presents en l’actualitat en el sistema dels SSB. La posada en escena inclou manifestacions artístiques i sobretot la participació de ponents qualificats que faran el paper de discutidors amb el plenari.

6.Durant els últims anys s'han elaborat noves lleis que regulen el sistema de serveis socials. Quines grans novetat plantegen als serveis socials bàsics?

Bàsicament la universalització dels drets i la cartera de serveis.

7.En quin moment de l'aplicació ens trobem?

Tot i que es un moment inicial, el desenvolupament de la Llei d’Autonomia i Dependència i l’aparició de la crisi globalitzada estan fent que aquesta aplicació sigui molt difícil.
 
8.Tot i que les normatives i les orientacions teòriques apunten cap el treball en xarxa, l'acompanyament per afavorir la incorporació i la mobilització social i la formació constant dels professionals, com està afectant la crisi socioeconòmica als serveis socials bàsics?

En un moment de consolidació de les polítiques socials la crisi ha afavorit una certa regressió dels models cap un cert assistencialisme. No es general ni serà indefinit, però ens espera un període molt dur.

9.Finalment, quina resposta donaria vostè a la gran pregunta que planteja la jornada: Cap a quin model de serveis socials anem?

La visió immediata és la que plantejo en la pregunta anterior. Probablement anirem cap a un model de co-pagament d’algunes prestacions, amb externalització de serveis i augment de la importància de la estadística per tal de justificar la despesa. Els professionals podem aportar la ideologia necessària al sistema per a que compleixi la seva finalitat de pau social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article