“El més satisfactori per a mi és veure que una il·lustració ha servit d’ajuda per seguir lluitant”

Ame Soler (Tres Voltes Rebel) | Il·lustradora


Parlem amb l’artista d’Almussafes (la Ribera Baixa) que hi ha darrere de Tres Voltes Rebel, l’Ame Soler. Ella és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i màster en il·lustració. El seu projecte va néixer el maig de 2017, pensat per transmetre un missatge reivindicatiu, feminista i socialment compromès fusionant la il·lustració i la música.

Expliqui’ns: Que és “Tres Voltes Rebel”?

Doncs és un projecte d'il·lustració reivindicativa que va néixer fruit de la necessitat d'expressar les meues inquietuds, que al final es vertebraven en tres grans columnes que eren la lluita de classe, la lluita cultural i la lluita feminista. Vaig escollir aquest nom perquè crec les agrupava molt bé i en ell el que faig és expressar el que a mi em mou cada dia, per això crec que connecta tant amb tanta gent. Molta gent sent el que jo sent.

Les inquietuds d'Ame Soler es vertebren en la lluita de classe, la lluita cultural i la lluita feminista

Quines han sigut les fites més importants que ha assolit?

Tot i que he publicat dos llibres i he fet bastants projectes que des de fora es veuen molt interessants, i a mi també m'ho semblen, el més satisfactori per a mi ha sigut poder connectar amb moltes persones que necessitaven una il·lustració, una frase o un xicotet text, que els servira d'ajuda per continuar lluitant. Per exemple que alguna creació meua li haja fet clic per poder parlar dels seus problemes o inquietuds o que haja pogut conéixer en algun vessant de la seua personalitat a través d'un detonant que haja pogut ser per exemple una il·lustració.

Després de dos llibres editats, com ha sigut la incursió en el món editorial?

Ha sigut meravellosa, jo de xicoteta volia ser escriptora i quan vaig veure aquesta oportunitat d'escriure el meu primer llibre per a mi va ser com el súmmum de què em podria passar. Estava dedicant-me al què m'agradava, que era ser il·lustradora, estava podent expressar-me a través de l'escriptura, que és una de les coses que també m'agradaven, i estava complint un somni que tenia des de xicoteta.

També he col·laborat en altres projectes, he treballat coma il·lustradora per a cobertes d'altres llibres que em semblen increïbles com el llibre de Toni Mejias, el de Marta Meneu o el de Mercè Climent que ha sigut l'últim que he il·lustrat. Poder donar-los la imatge a aquests projectes, que em confien la imatge d'aquests llibres em sembla increïble.

Es considera també escriptora?

Als meus llibres, a banda de la il·lustració que és meua, també ho és el text. Des del principi que vaig saber que faria aquests llibres volia que fora un projecte íntegrament meu. Són dos projectes tan personals, tant el primer com el segon llibre, que jo volia tindre el control absolut de tot, era una cosa tan íntima que volia ser jo la que controlara des de la primera idea, la il·lustració i el text fins a la maquetació i tot el que engloba el projecte, perquè m'eixia de dins i creia que només jo podria treure les coses que tenia al cap. Millor o pitjor, segurament si hagués tingut ajuda de fora haguera sigut d'una altra manera.

“Als meus llibres, a banda de la il·lustració que és meua, també ho és el text”

Finalment, ha decidit autoeditar la seva agenda, un esforç considerable...

Sí, és una agenda il·lustrada. El projecte amb el qual més m'he arriscat de Tres Voltes Rebel, perquè tot el que havia aconseguit ho he invertit amb aquesta agenda. Tenia moltes ganes que fos autoeditada i tenia moltes ganes que fora impresa als Països Catalans. També totes les frases que hi ha a l'agenda a cada setmana són música feta per dones d'ací i en català, un producte molt local. Podria haver-ho fet mitjançant alguna editorial o inclús haver-la imprés fora, però és un projecte que em feia moltíssima il·lusió fer així i estic molt contenta tant del resultat com de tot el que acull aquesta agenda i tot el que hi ha dins.

Quins són els pròxims passos?

La veritat és que hi ha alguns projectes en els quals ja he participat i encara no s'han fet públics. Jo pense en el futur continuant sent la il·lustradora que exposa en Tres Voltes Rebel i explica les coses que li van tocant l'ànima. No tinc cap intenció de fer cap cosa enorme per ara, simplement continuar sent el projecte on em sent lliure de poder expressar-me i poder connectar amb el meu públic.

I, per últim, que li agradaria fer en el futur? Amb qui li agradaria col·laborar?

M'encantaria col·laborar amb grups de música del meu entorn. Tinc la sort que els meus ídols, la gent que més admire i la música que més m'agrada, són gent que són de la meua terra i puc tindre una connexió amb ells més propera que si tingués artistes internacionals com a ídols, i m'encantaria perquè Tres Voltes Rebel va néixer il·lustrant frases de cançons del País Valencià i de Catalunya, i la veritat és que poder treballar amb aquests grups a mi m'omple moltíssim i em fa d'alguna manera poder donar-los les gràcies per cada hora que ells m'han acompanyat mentre dibuixava.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article