Les escriptores ho tenim més difícil que els escriptors per trobar el silenci i el temps per crear

Maria Barbal | escriptora


L'escriptora Maria Barbal va ser la segona entrevistada del cicle 'Veu de Dona', la iniciativa de l'Institut Català de les Dones que pretén reconèixer i visibilitzar la tasca i la trajectòria de dones significades de Catalunya, i promoure un debat i una reflexió que inclogui la dimensió de gènere sobre els assumptes del seu àmbit de coneixement.

Al llarg de l'entrevista realitzada pel periodista Josep Puigbó, Barbal va explicar que les escriptores ho tenen més difícil que els escriptors per trobar el silenci i el temps per crear. L'autora de Tremp destacava, però, que aquesta és una situació que, amb el pas del temps, sembla que es vagi corregint.
 
Barbal, que va respondre a una llarga bateria de preguntes, va mostrar la seva cara més íntima i personal parlant de la infantesa, la seva faceta com a professora o fent paral·lelismes entre els seus relats i la situació política que travessa Catalunya. Ara bé, la seva vocació, l'escriptura, va centrar el diàleg. Barbal va explicar que escrivia per comprendre's millor a ella mateixa i a tot allò que la rodejava: des de les persones fins als animals, passant pels paisatges. Per a Barbal 'les persones que es dediquen a escriure tenen un esperit crític inherent que les obliga constantment a fer-se preguntes'.
 
En aquesta relació amb l'entorn també es va abordar la situació de les dones que es dediquen a escriure. 'No hi ha una literatura per a dones, les dones ja sabem triar, per la qual cosa no cal que ens diguin que aquesta literatura és nostra', va assegurar. 'Potser és veritat que jo com a dona puc estar més a prop dels personatge femenins i tinc més facilitat per construir-los, ja que creem des del que som'. Finalment, va posar de manifest que 'evidentment, no es pregunta mai si hi ha una literatura masculina'.
 
'Veu de dona' continuarà amb l'economista i presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals (26 gener). Es tracta d'un cicle on properament també es programaran entrevistes amb la teòloga, metgessa i monja Teresa Forcades, i amb la directora de l'escola de negocis ESADE, Eugènia Bieto, entre d'altres.
 
Les entrevistes tenen una periodicitat mensual i estan realitzades de manera alterna per la periodista Rita Marzoa i el periodista Josep Puigbó.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article