Duc la dansa a la sang

Patricia Carmona | ballarina


Patricia Carmona té 30 anys i la seva passió és la dansa. Va estudiar Educació Social i actualment és la presidenta de l'Associació de Lesionats Medul·lars de Catalunya, ASPAYM, a banda de coordinadora del grup de dansa integrada 'Liant la Troca', un col·lectiu que treballa en la integració de les persones amb discapacitat a través del ball. Per a la Patricia "el ball és el llenguatge ocult de l'ànima", com diria la coreògrafa de dansa moderna Martha Graham. I és que estem parlant de tota una guerrera que està implicada en molts més projectes de sensiblització social.
 

Quan i per què vas decidir dedicar-te a la dansa?
Bé, no va ser una decisió que vaig prendre. La dansa ho va decidir per mi fa temps. És alguna cosa que duc a la sang. I en aquest moment, les circumstàncies ho van fer possible. Tot ha anat sorgint senes grans perspectives, simplement, ha anat ocorrent. 
 
En quins projectes estàs col·laborant, a nivell de sensiblització social?
Col·laboro amb la campanya 'Game Over' que realitzem 20 monitors a tot Catalunya a través de l'Institut Guttmann i la Direcció General de Tràfic. Sóc presidenta d'ASPAYM, on realitzem diferents projectes sempre amb l'objectiu de canviar la visió de la discapcitat a la societat, sobretot a través de l'esport. I, evidentment, també a través dels espectacles de dansa integrada amb el grup 'Liant la Troca', causem un impacte en totes aquelles persones que ens vénen a veure, sense que aquest sigui el nostre objectiu principal.
 
Com afecta la discapacitat amb la teva passió per la dansa?
Diguem que la discapacitat no li afecta, sinó que m'ha donat l'oportunitat d'acostar-me a la dansa i poder viure una ocasió única, no només pel plaer de dansar sinó per la qualitat humana dels meus companys del grup 'Liant la Troca'. 
 
Parla'ns d'aquest grup...
Es va gestar el 2009 i practiquem dansa integrada, a partir dels tallers intensius que impartia el ballarí i coreògraf Jordi Cortés. Els components del grup vam propsar al Jordi fer un taller continu a l'espai La Troca, a la Fàbrica Roca Umbert de Granollers. I així és com va començar a coordinar el grup.
 
Què intentes transmetre a l'espectador quan danses?
La veritat és que no penso en res, només gaudeixo del moment i el que senti l'espectador ho deixo obert a la seva interpretació.
 
Com serien l'escenari la teva performance ideal?
No puc demanar més, tot el que estic vivint és perfecte.
 
Quina és la teva relació amb el Grupo SIFU?
El primer contacte que vam fer amb el Grup va ser per a escenificar l'espectacle P.I.B de 'Liant la Troca', a la Festa de Primavera del Grupo SIFU. I ara també col·laboro amb la campanya Suma Capacidad. 
 
Què et sembla?
Molt original i una manera de fer visibles les persones amb discapacitat a través de l'art. Fins fa poc temps aquest àmbit semblava estar vetat per a aquest col·lectiu, com a mínim en el que es refereix a la dansa.
 
Entrevista extreta de Suma Capacidad

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Jordi Vic
1.

La dansa i tot el que fas ho fas amb passió i il·lusió!!! Una abraçada Patri.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article