El nostre ideal d'empresa d'economia social és el de generar economia que impacti positivament al nostre entorn

Julio Castillo | gerent d'Apunts


Julio Castillo és el director-gerent d'Apunts, l'empresa d'economia social Apunts es va crear l'any 1993 i desenvolupa una activitat empresarial basada en l'economia social sense afany de lucre amb l'objectiu d'aconseguir la capacitació professional i la inserció laboral de persones amb trastorns de salut mental.  

A Apunts hi treballen 55 professionals amb algun trastorn de salut mental. Quin tipus de tasques desenvolupen?
Els nostres professionals desenvolupen qualsevol tipus de tasca que sigui necessària per portar a terme les nostres sis línies de negoci. Com que estan rebent una formació constant i motivant i definint les seves capacitats, això fa que tinguem perfils molt diferents: copisters, missatgers, manipuladors, dissenyadors i atenció al client, entre d'altres. Són persones amb grans capacitats professionals i molta empenta. 
 
Quin és l'ideal d'empresa d'economia social?
El nostre ideal d'empresa d'economia social, i que apliquem cada dia a Apunts, és el de generar economia que impacti positivament al nostre entorn, es a dir, localitzant la producció en el nostre col·lectiu, els professionals que conviuen amb trastorns mentals, perquè així ens ajuda a realitzar la nostra doble missió: aconseguir la total normalització laboral en la inserció de persones afectades per trastorns de salut mental i ser un referent de model d'empresa d'economia social que atén amb la màxima eficiència i eficàcia als seus clients per facilitar-los el desenvolupament del seu negoci alhora que es comprometen amb la promoció de la salut mental. Això fa que finalment puguem revertir els beneficis econòmics en la missió de Fundació Joia, la entitat mare a la que pertany Apunts i que es dedica a donar serveis d'inserció en salut mental. Aquesta és la nostra cadena de valor que repercuteix directament al nostre entorn més proper i que qualsevol persona pot comprovar com són uns beneficis directes en el nostre dia a dia. 
 
Com es potencien les capacitats i les qualitats dels treballadors?
Quan tens un col·lectiu de professionals amb tantes capacitats com són les persones amb trastorns mentals és molt fàcil potenciar-los com a treballadors. Primerament, estan dins d'uns programes de formació constant que els assegura a ells i a Apunts que el treball realitzat és un treball ben fet i que adquireixen coneixements d'un ofici concret. 
Després, com que el professionals d'Apunts tenen un pas transitori per l'empresa, ja que el que volem és promocionar-los i acompanyar-los en el salt de l'empresa protegida a l'empresa ordinària, creem ambients de treballs amb les dinàmiques que poden tenir qualsevol tipus d'empresa. Això vol dir que la responsabilitat, l'autoexigència, l'emprenedoria i la innovació està a l'ordre del dia entre els nostres professionals. 
Aquest procés és per a nosaltres un pla de promoció de talent, que ens garanteix que tenim a persones altament qualificades i motivades capaces de desenvolupar-se en ambients de treball complexos. Perquè vull que quedi clar que nosaltres sempre diem que no tenim a malalts mentals, tenim a professionals amb trastorns mentals, i això, que pot semblar una tonteria, marca una gran diferència i és com el nostre manual d'estil, tant a Apunts com a Fundació Joia. 
 
Apunts també és una mena d'enllaç cap a l'empresa ordinària. Com ha de ser una empresa ordinària per rebre una persona que ha treballat a Apunts?
Les empreses ordinàries que ofereixen un lloc de feina a una persona amb trastorn mental, sigui un professional d'Apunts o de qualsevol tipus d'entitat o empresa que es dedica al mateix que nosaltres, ha de ser una empresa normal, sense cap característica especial. Evidentment, solen ser empreses on hi ha sensibilització cap a la salut mental i que ens asseguren, pel bé de l'empresa i de la persona que és candidata a la inserció, que no tenen cap estigma que condicioni la relació amb el professional. També ens agrada que siguin empreses que realment creguin en els beneficis de les insercions socials, que ens expliquin les característiques de la vacant que tenen i nosaltres presentar-los diferents candidats que compleixen els requisits esmentats i fer amb ells el seguiment, tant en la fase d'entrevistes laborals com un cop feta la inserció. Un seguiment que fem amb el professional inserit i amb l'empresa mateixa. 
 
Quines feines ha fet Apunts per a veure el resultat final?
Apunts ara celebra el seu 20è aniversari i en aquesta trajectòria de dues dècades ha fet un gran canvi i s'ha posicionat cap una mirada més empresarial per assegurar així atendre aquesta doble missió que tenim. 
Per poder fer aquest canvi, i també per adaptar-nos a la situació econòmica actual, i a la demanda del sector en el que ens desenvolupem, hem fet dos grans apostes. Per una banda, hem invertir, 3 anys ençà, uns 400.000 euros en maquinària, cosa que ens ha permès obrir una nova línia de negoci com és el gran format. 
Hem buscat aliances amb empreses privades, en aquest cas amb la empresa de transport nacional ASM, amb la qual hem signat un conveni que ens ha convertit en la primera agència social de missatgeria de tot el territori espanyol. Això vol dir que ASM confia en el col·lectiu de persones amb trastorns mentals. Inclús, vam formar des d'Apunts, a altres centres especials de treball, sense cost econòmic, en transport i logística, per a que poguessin també formar part d'aquesta xarxa d'agències socials. Un projecte innovador que està tenint molt bons resultats. 
 
Quins criteris se segueixen per a selecciona els proveïdors?
A Apunts disposem de l'etiqueta Responsable, que l'atorga Ingenería Social, i això ens fa complir els seus 11 criteris que exigeixen, entre altres coses, com: un control de la cadena de proveïdors des d'una visió de respecte pels Drets Humans i sostenibilitat, la promoció de criteris de compra local, gestió amb criteris de Responsabilitat Social, col·laboració amb el territori i iniciatives social, una política de sostenibilitat, i actuacions per a la lluita contra el canvi climàtic.
Una etiqueta que assegura al nostre client, o al client del nostre client, que quan tracta amb Apunts, a més de fomentar l'economia social i de promocionar la inserció laboral en un col·lectiu en risc d'exclusió social, està utilitzant productes que respecten els Drets Humans, de sostenibilitat i de compra local. 
 
Quina implantació té Apunts avui dia?
Malgrat el moment de crisi econòmica que estem vivint, nosaltres hem apostat per créixer i és el que estem fent. Actualment disposem de 3 botigues a la ciutat de Barcelona: dues a l'Eixample i una al barri de Sants. Volem encara créixer més i tenim previst obrir una nova botiga a mig termini. 
A més, tenim dos implants: a l'escola de negocis EADA des del 2006 on ens encarreguem del seu servei de reprografia. Estem situats al seu mateix edifici i podem arribar a fer a l'any més de 7 milions d'impressions. L'altre implant és a la Fundació Pere Tarrés, on gestionem des de l'any passat, tot el parc reprogràfic de la Universitat de Treball Social de la Universitat Ramon Llull. 
A més, com que som la primera agència social de transport amb ASM, hem aconseguit ser agència certificada internacional ASM World Wide, cosa que ens permet fer enviaments arreu del món i ens encarreguem de tres codis postals a la ciutat de Barcelona. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article