'El CIE en si mateix és una gran vulneració dels drets humans'

Mercè Duch | Membre de Tanquem els CIE


El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Zona Franca roman tancat des del passat novembre per obres al seu interior. Des de llavors, la plataforma Tanquem els CIE lluita per evitar-ne la reobertura. En el marc d'aquesta lluita, formulada a partir de la campanya #CiemaiMés, aquest dissabte 30 de gener tindrà lloc un 'judici popular' davant del centre, en el qual es recolliran en un document totes les raons per al tancament definitiu. Parlem amb Mercè Duch, membre de Tanquem els CIE sobre aquesta acció i d'altres qüestions. 

Què en sabeu de les persones que van ser deixades en llibertat? I  d'aquelles traslladades als CIES de València i Madrid?

No tenim la possibilitat de saber del cert què ha passat amb aquestes persones... Algunes van ser alliberades, d'altres traslladades a altres CIE i allà el seguiment el van reprendre les campanyes territoriales de CIEsNo amb qui estem en contacte. Però no oblidem que la persona que és deixada en llibertat continua en situació d'irregulariat i en qualsevol moment pot ser detinguda de nou.

Quines esperances teniu que el tancament del CIE de Zona Franca sigui definitiu?

Més altes que mai. En el context excepcional actual, som optimistes. Ho hem de ser si volem fer realitat el tancament.  Hem de deixar el pessimisme de banda i llançar endavant  tota la nostra imaginació, determinació i força per aconseguir-ho. 
 
Quan està prevista la reobertura?

Al febrer, però entenem que això dependrà de quan estiguin acabades les obres.
 
Heu parlat de la realització d'alguna campanya o mesura en cas que es torni a posar en marxa?

Per descomptat, no ens aturarem. Dissabte vinent després del judici popular al CIE, tindrem una sentència que caldrà fer arribar als responsables... I pressionarem perquè es compleixi.
 
Ja fa 5 anys que diverses entitats denuncieu les condicions en les quals viuen els interns. Quines mesures positives han resultat d'aquesta lluita i de les denúncies per part dels jutges de vigilància del centre?

Per exemple, han millorat les condicions de les visites dels familiars als interns. Abans es feien amb una mampara pel mig que impedia qualsevol contacte físic i a través d'un telèfon. També ha estat una millora la creació d'un Servei d'Orientació Jurídica per als interns. I les mateixes obres que s'estan fent ara responen (amb mesos de retard) a la sentència que obliga al CIE a posar vàters a les cel·les. Abans no n'hi havia i durant la nit es donava la situació grotesca d'haver de fer les seves necessitats en bosses o cubells.
 
Quines irregularitats hi ha encara en els CIES?

El CIE en si mateix és una gran vulneració dels drets humans, començant pel dret a migrar. Que la gran majoria d'interns ho siguin per una simple falta administrativa és una gran irregularitat. Potser si ens imaginem que anem pel carrer i ens tanquen per el DNI caducat ens podem fer una idea de què significa que et tanquin fins a 60 dies sense saber què serà de tu.
 
El 23 de juliol el Parlament de Catalunya va aprovar demanar a l'Estat el tancament dels CIE de Zona Franca. Creieu que un canvi de govern a Madrid faria possible l'acceptació d'aquesta petició?

Pensem que cada vegada s'obren més possibilitats. Sí. Cal que els membres i càrrecs polítics dels partits polítics que s'han posicionat de manera clara pel tancament del CIE treballin de manera ferma perquè es respecti la decisió democràtica presa a Catalunya. És el moment d'augmentar la pressió i deixar clara la posició de cadascú. Les persones a les institucions han de fer la seva part i no quedar-se en declaracions. I la societat civil, al carrer, hem de fer la nostra: pressionar, denunciar, reclamar. 

Demà, dissabte 30 de gener, dureu a terme una gran mobilització davant del CIE de Zona Franca. Una acció que s'emmarca dins la campanya CIE Mai Més.  En què consistirà i què hi reivindicareu?

No serà només una concentració. Aquesta vegada volíem anar més enllà i farem un Judici popular al CIE. Sortiran a la llum totes les raons per al tancament. Hem de ser moltes persones les que hi particpem. I demanem a les persones assistents que portin escrita en un paper quina és la seva acusació. Serà a les 11 del matí, davant mateix del CIE, al carrer E, nº 40. Al web  s'hi pot trobar la manera d’arribar-hi.
 
Aquesta és l'última carta per evitar la reobertura o teniu més accions previstes?

No  ens quedarem quietes després del Judici del dissabte, evidentment. Seguirem cercant maneres de pressionar per al tancament. I demanarem la complicitat de tothom, com hem fet sempre.
 
Com valoreu el suport popular i institucional de la campanya CIE Mai Més?
   

Molt positivament. A més de SOS Racisme,  MigraStudium i Tanquem els CIE comptem amb la complicitat i el  compromís de moltes entitats i col·lectius (PAH, Espacio del Inmigrante,  Stop Mare Mortum, Papers per a Tohom, Unió contra el Racisme i el  Feixisme, Sindicat de Venedors Ambulants...) molta gent de tots els  àmbits de l'activisme social.

I a nivell institucional, no oblidem que tant el Parlament de Catalunya com l'Ajuntament de Barcelona s'han posicionat mitjançant declaracions institucionals reclamant el tancament del CIE (amb l'única excepció de PP i Ciutadans). Però no n'hi ha propu. Mai n'hi ha prou en la lluita per canviar d'arrel, aquesta política migratòria profundament violenta i racista que s'expressa en els CIE, però també en les batudes racistes i les deportacions exprés.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article