“Tothom qui treballi per fer de Catalunya un país obert i inclusiu ha de tenir veu al ‘Solidaris’”

Albert Segura | Periodista i presentador del programa Solidaris, de Catalunya Ràdio


Any nou i vida nova per al 'Solidaris'. El programa de Catalunya Ràdio que explica la implicació de Catalunya en els grans debats internacionals arriba enguany a la desena temporada amb una nova veu al capdavant: el periodista Albert Segura. La seva experiència com a corresponsal i enviat especial arreu del món l’ha fet un bon coneixedor i comunicador de la realitat internacional i ara aterra a 'Solidaris' per fer d’altaveu de tots aquells que treballen per un país obert, inclusiu i sostenible, des de l’activisme de barri fins a la solidaritat internacional.

A partir d’aquesta setmana fas un gir de 180º en la teva vida professional. Passes de cobrir atemptats en directe a analitzar-los de forma reposada. Què suposa per tu estar al capdavant de Solidaris?

És molta responsabilitat, perquè és la ràdio pública i jo vinc de la privada. La ràdio pública fa una aposta de servei públic per tractar uns moviments i donar veu a uns ambaixadors que tenim pel món que no tenen veu als mitjans públics, o si més no als programes mainstream. La meva responsabilitat és, doncs, fer d’altaveu d’aquests moviments i també de ser digne del llegat de la Rita i de l’Adrià perquè són deu anys d’un programa que és referent d’aquesta casa. Responsabilitat i honor a la vegada.

Què n’esperes, d’aquesta temporada?

La idea que tinc és: roda el món i torna al Born. Agafem un problema global, expliquem-lo, i analitzem com es viu aquí. Per exemple, si estem explicant què està passant al Senegal, després venim aquí i parlem dels manters. Si parlem de la fam en un país africà, després anem a Lleida i parlem amb els temporers que estan dormint al carrer i que agafen la fruita o dels agricultors que estan llançant la fruita perquè, mentre a l’altra banda del mar es moren de gana, aquí el mercat fa que ho cobrin per sota del preu de mercat i llencen la fruita.

“Volem implicar la ciutadania i fer d’altaveu d’aquells que treballen per fer un món més just, solidari, democràtic i pacífic”

Perquè és important que hi hagi un programa com Solidaris a Catalunya Ràdio?

El que ofereix Solidaris és un espai de reflexió després dels informatius. Volem fer tot el que no podem fer en altres programes a causa de la immediatesa i la rapidesa de l’actualitat. Aquest espai setmanal és, en definitiva, un reflex d’un país seriós. Moltes ràdios i televisions públiques dediquen un temps al què la ràdio privada no ofereix.

És suficient una hora a la setmana -els dissabtes de 15h a 16h- per donar veu als protagonistes de Solidaris?

Sí, però cal que aquests també puguin tenir veu a la resta de programes. Si als informatius parlen del que està passant a l’altra punta del món, els ciutadans de l’altra punta del món que visquin a Catalunya han de tenir veu aquí. Moltes vegades posem tertulians a parlar de qualsevol tema. El que volem fer a Solidaris és que, si ha passat alguna cosa al Marroc, puguem convidar marroquins a la ràdio. Però no només al Solidaris, això hauria de ser a tota la graella. Nosaltres fem de cotxe escombra de tot allò que no es parla als altres programes.

Què és allò que el programa no hauria de deixar de tractar?

Estem en un moment que Catalunya té un rol i un paper internacional important a jugar. Catalunya vol dir des dels cooperants fins a les seves institucions, els seus partits, les seves associacions, els seus barris... Tots els ciutadans s’han d’implicar en els grans conflictes i debats internacionals. La missió del Solidaris és explicar-ho, d’això sí que no en podem prescindir. Volem implicar la ciutadania i fer d’altaveu d’aquells que treballen per fer un món més just, més solidari, més democràtic i més pacífic.

Perquè és important parlar dels ambaixadors que té el país arreu del món?

Per un refugiat que està a l’Àfrica, la imatge del nostre país és la d’aquella persona que l’està ajudant. Tothom qui treballi per fer de Catalunya un país obert i inclusiu ha de tenir veu al Solidaris. El teixit associatiu i de les ONG a Catalunya és molt potent i evidentment, hauran de participar al programa. Hem passat un període molt dur i molt difícil a nivell pressupostari, ha estat una crisi molt forta. És un sector que està molt tocat però ara sembla que surt de la crisi i està treballant a fons.

“Enlloc d’entretenir o adoctrinar el que farà el Solidaris és ajudar a reflexionar, a pensar”

Solidaris seguirà la mateixa línia i estructura que la temporada passada?

Volem apostar per fer monogràfics setmanals. És a dir, cada setmana parlar d’un tema diferent i fer que sigui un programa no tant per especialistes del món de la solidaritat i la cooperació com per gent no iniciada en els moviments socials, la gent del carrer. Per això, també m’agradaria establir sinergies amb personatges de la casa que puguin fer seccions. Parlar de llibres, de cinema, de música... Que tothom pugui aportar el seu granet de sorra per ajudar-me a explicar com Catalunya és un país obert, inclusiu, i com treballa per fer un món més just.

A banda de l’estructura del programa, hi haurà més novetats?

A banda d’això, també canviem la sintonia del programa. Ara serà més alegre i això respon al fet que, més que parlar de problemes, tenim la intenció de debatre possibles solucions. Enlloc d’entretenir o adoctrinar el que farà el Solidaris és ajudar a reflexionar, a pensar. No serà un programa d’entreteniment.

Ens pots avançar de què parlareu al primer programa?

De refugiats i de tot el que està passant amb les ONG al Mediterrani. I, en aquest cas, a banda d’explicar el que passa a nivell internacional, parlarem de com viuen aquí els refugiats que han aconseguit arribar. Els d’ara i els de Bòsnia als anys 90. Els de Síria i els centreamericans. Sempre ho explicarem des de fora i des de dins.

Els atemptats que ha viscut Catalunya els últims dies, de quina forma creus que han fet reflexionar a la ciutadania?

Amb l’atemptat Catalunya ha patit el terrorisme en primera persona. Ara Catalunya sap què és el terrorisme i per això ara més que mai vol acollir els refugiats que en fugen. Aquest atemptat ens ajuda a entendre de què fugen. I per això crec que un bon tema per engegar la desena temporada de Solidaris és la crisi de refugiats. Poder parlar amb els que vénen, i els que han vingut. Des de republicans fins a bosnians. Que m’expliquin si Catalunya és un país obert o no, com els va acollir llavors i com estem acollint ara.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article