“Amb la natació em vaig sentir integrat en la societat”

Bertrand de Five Vocal del Consell Rector de l’IMPD

Bertrand de Five és el vocal de consell rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i president de la Fundació Adaptados. A més, va ser campió paralímpic en natació. També va presidir la Federació Catalana de Discapacitats durant anys. “Amb l’esport em vaig sentir integrat en la societat, tot i que ens ha costat moltíssim! Estic molt orgullós per poder participar durant 15 anys als Jocs Olímpics i a les lligues espanyoles i catalanes”, reconeix de Five. 

On va començar la seva passió per a l’esport?  “Vaig començar en la natació per una rehabilitació. Vaig tenir dues pòlios i pensaven que la segona vegada no sobreviuria. Però jo, amb l’ajuda de la infermera que em tractava, que era monja, vaig donar-ho tot”, reconeix l’ex esportista d’elit. Amb la mateixa voluntat de trencar barreres, va fundar amb altres persones la Federació Catalana de Discapacitats: en va ser secretari, director tècnic i, finalment, president.

Considera de Five que la percepció de la discapacitat en l’esport ha canviat amb els anys, i també les prestacions que es donen a les persones amb discapacitat, no sempre a millor. “Abans hi havia molts accidents, més persones amb paràlisi, molta gent amb pòlio... Ara ja no tenim aquests accidents o malalties, però n’hi ha d’altres. En aquella època, trobo que la societat era més generosa. Ara, els polítics ens veuen com a persones de 1.000 euros, perquè la majoria d’ajudes no superen aquests 1.000 euros. Abans, els clubs esportius els portaven entitats veïnals i podies trobar més gratuïtat, ara, amb les grans empreses, ja no és tant així”, explica. 

Amb la Fundació Adaptados, es va adonar de Five que a l’escola no hi existien serveis de rehabilitació dins l’aigua per a persones amb discapacitat. “Hi havia una necessitat. Ensenyem als infants amb discapacitat a nedar. Avui dia moren 200 nens a l’any a l’aigua i no voldríem que fossin persones amb discapacitat”, argumenta. Lamenta Bertrand de Five que l’atenció a les persones amb discapacitat ha millorat “mínimament”, tant en la política com entre les entitats, i s’expressa en contra de les etiquetes per a les persones amb discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article