“Amb la natació em vaig sentir integrat en la societat”

Bertrand de Five | Vocal del Consell Rector de l’IMPD


Bertrand de Five és el vocal de consell rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i president de la Fundació Adaptados. A més, va ser campió paralímpic en natació. També va presidir la Federació Catalana de Discapacitats durant anys. “Amb l’esport em vaig sentir integrat en la societat, tot i que ens ha costat moltíssim! Estic molt orgullós per poder participar durant 15 anys als Jocs Olímpics i a les lligues espanyoles i catalanes”, reconeix de Five. 

On va començar la seva passió per a l’esport?  “Vaig començar en la natació per una rehabilitació. Vaig tenir dues pòlios i pensaven que la segona vegada no sobreviuria. Però jo, amb l’ajuda de la infermera que em tractava, que era monja, vaig donar-ho tot”, reconeix l’ex esportista d’elit. Amb la mateixa voluntat de trencar barreres, va fundar amb altres persones la Federació Catalana de Discapacitats: en va ser secretari, director tècnic i, finalment, president.

Considera de Five que la percepció de la discapacitat en l’esport ha canviat amb els anys, i també les prestacions que es donen a les persones amb discapacitat, no sempre a millor. “Abans hi havia molts accidents, més persones amb paràlisi, molta gent amb pòlio... Ara ja no tenim aquests accidents o malalties, però n’hi ha d’altres. En aquella època, trobo que la societat era més generosa. Ara, els polítics ens veuen com a persones de 1.000 euros, perquè la majoria d’ajudes no superen aquests 1.000 euros. Abans, els clubs esportius els portaven entitats veïnals i podies trobar més gratuïtat, ara, amb les grans empreses, ja no és tant així”, explica. 

Amb la Fundació Adaptados, es va adonar de Five que a l’escola no hi existien serveis de rehabilitació dins l’aigua per a persones amb discapacitat. “Hi havia una necessitat. Ensenyem als infants amb discapacitat a nedar. Avui dia moren 200 nens a l’any a l’aigua i no voldríem que fossin persones amb discapacitat”, argumenta. Lamenta Bertrand de Five que l’atenció a les persones amb discapacitat ha millorat “mínimament”, tant en la política com entre les entitats, i s’expressa en contra de les etiquetes per a les persones amb discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article