¡Qué se joda la realidad'

Iñaki Vázquez Fernández

¡Qué se joda la realidad'

Editorial: Sirio

Una vida, milers d'històries

'Arturo, el Perseguido', 'Julio, la Estatua Consciente', 'Francisco, el Simple' i 'Olga, la Acróbata' són algunes de les històries que explica el psiquiatre Iñaki Vázquez en el llibre ¡Qué se joda la realidad! Però no són històries inventades, sinó històries reals que ha vist passar l'autor pel Centre de Dia de l'Hospital Doctor Marañon de Madrid, on ha treballat durant més de trenta anys. Es tracta de petits relats que expliquen el funcionament d'alguns problemes mentals des de la perspectiva d'un psiquiatre i amb matisos d'experiències que els mateixos pacients han transmès a l'autor.

El llibre està plantejat a partir d'un narrador omniscient que parla de manera detallada de sensacions, pensaments i emocions dels personatges, cosa que permet que la lectura sigui fàcil, fluida i continuada. L'autor no utilitza llenguatge tècnic i difícil de comprendre, sinó que s'adapta bé al lèxic formal i crea un vincle amb el lector en reproduir converses tal com van tenir lloc en la realitat. A més, a través de cada història es va visualitzant la vida del mateix autor des del inici de la seva carrera al Centre de Dia, amb les inquietuds que sentia per la manca d'experiència, fins al moment en què l'hospital li ofereix la jubilació.

La selecció de relats és encertada tant pel que fa a l'extensió de cadascun com al contingut de les mateixes històries, ja que l'autor se submergeix en les experiències que més li han cridat l'atenció o que més ha marcat la seva trajectòria tant professional com personal. Històries divertides com la de quan va entrar per primer cop a l'Hospital de Dia i es va trobar una dona que havia llançat el gat per la finestra; històries emocionants com la d'en Daniel, un noi que per una disputa amb la xicota li va fer una broma de molt mal gust, i històries tràgiques com la d'en Carlos, un home que va decidir no seguir lluitant. Encara que moltes vegades és el mateix autor qui rep una lliçó o una afirmació que no és possible refutar. Tal com diria la Marisa, una de les pacients del doctor Vázquez que necessitava reinventar el seu passat: "Doncs si no encaixa amb la realitat, doctor, què es foti la realitat!".

Escrit per: Laura López

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article