1.800 calories per ser feliç

Jean-Michel Cohen

1.800 calories per ser feliç

Editorial: Planeta

Per què actuo així amb el menjar? 

El famós nutricionista francès Jean Michel Cohen, aquell que va gosar dir que la dieta Dukan causava greus problemes de salut entre els seus pacients, ha confessat diversos cops que el 60% de la gent que rep a la seva consulta té depressió.
 
Segurament aquesta és una de les raons de la publicació del seu últim llibre 1.800 calorías per ser feliç, una novel·la que ha estat descrita com un mètode per reconciliar el menjar, la salut i la felicitat, o com el primer llibre que aprima.
 
Posant en dubte aquest efecte terapèutic, el que sí mostra aquesta novel·la són els casos de l’anorèxica Sarah, de Ralph, un dissenyador amb quilos de més, de les obeses Delphine i Liliane i de la bulímica Émile, que estan ingressats en una clínica cara de París per tractar els seus problemes d’alimentació. El doctor Mathieu Sorin (en qui es pot reconèixer el mateix Cohen) creu que hi ha sempre una raó psicològica que causa el problema alimentari. És a dir, que el problema alimentari és la conseqüència d’un malestar psíquic.
 
A partir d’aquesta afirmació es desenvolupa la trama d’una novel·la que comença amb l’aturada cardíaca d’una noia anorèxica que està a punt de ser diagnosticada com a anorèxica crònica. Conèixer com es pot reeducar l’estomac i també el cap per tornar a acceptar els aliments, i que hi ha un moment idoni per provocar el vòmit abans que les calories s’enganxin al nostre cos, són dades que ens proporciona Jean Michel Cohen entre línies.
 
A risc que algú els agafi per la banda equivocada i els usi en contra seva, aquests capítols queden compensats amb algunes de les històries personals que es detallen com ara que tornar a practicar sexe es considera un síndrome de millora, o que la possibilitat de rebre el regal d’una peça d’alta costura si s’aconsegueix aprimar uns quants quilos pot servir de motivació. A vegades són històries que descobreixen massa aviat aquest malestar psicològic i es redueixen a una conclusió simplista, però aquestes històries teixeixen i corroboren la teoria de Cohen, junt amb els informes complets que adjunta al final del llibre, on en l’epígraf «Psiquiátricos» es pot llegir el problema mental que pateixen els seus personatges.
 
I, per als que busquen trucs per aprimar-se o mantenir una dieta equilibrada, el nutricionista hi detalla les dietes que va creant en exclusiva per a cada pacient. Difícilment serà un llibre que ajudi a aprimar-se, como es ven en la seva portada. és possible que sigui una frase de màrqueting com aquelles de les quals es queixa Cohen que fan servir els seus competidors francesos, com Dukan o Montignac. Aquest llibre només indueix a analitzar la relació de comportament que té cadascú amb els aliments i a intentar entendre per què volem aprimar-nos o per què no mengem. I això ja és molt.

Escrit per: Beatriz Castillo

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article