L’estiu sense homes

Siri Hustvedt

L’estiu sense homes

Editorial: Empúries

Fragments cerebrals

Quan el marit de Mia Fredricksen, Boris Izcovich, va dir la paraula pausa ella es va tornar boja i la van haver d’ingressar en un hospital psiquiàtric amb un diagnòstic de Trastorn Psicòtic Transitori. Aquesta pausa no era res més que una amant francesa, companya de treball i més jove que ell. Però això és només el principi, perquè a la setmana i mitja la deixen sortir i decideix tornar a Bonden, la seva ciutat natal, per estar a prop de la seva mare que viu en una residència per a «ancianes actives i independents».
A partir d’aquest succés, i amb la seva arribada a Bonden, Mia va relatant tota una experiència estiuenca. Lloga una casa i es relaciona amb els seus veïns, un matrimoni amb dos fills que discuteixen contínuament. Mia és poeta, així que comença a dirigir un taller de poesia amb un grup d’adolescents; i cada dia visita la seva mare i el seu grup d’amigues, «els Cignes», que es reuneixen per compartir la seva afició per la lectura. Mia viu una nova experiència personal, reviu antics records i reflexiona sobre el seu passat, el seu present i el seu futur.
 
Dins d’aquest context, ha de recuperar-se del cop emocional que ha rebut i ho fa a través d’aquestes noves amistats i situacions que l’ajuden a comprendre millor com ha acabat així i què ha de fer d’ara endavant.
 
Un procés en el qual recorda a través dels seus «fragments cerebrals», com ella els denomina, els seus traumes d’adolescent marginada gràcies a la situació que viu una de les seves alumnes del taller de poesia a la qual les companyes li fan males passades. Reforça també els lligams amb la seva mare i crea noves amistats amb «els Cignes», les quals admira i amb les quals descobreix noves formes de feminitat d’altres generacions. A més, manté correspondència amb un misteriós personatge, que actua com la seva consciència i que la fa meditar sobre alguns temes relacionats amb la seva vida i amb la situació de la dona al llarg de la història.
 
Malgrat seguir estant considerada com l’ombra del seu marit, el també escriptor Paul Auster, Hustvedt brilla amb llum pròpia en el món literari. L’estiu sense homes és una novel·la sense gaire trama argumental ni gaire acció, però explica de forma subtil el paper que exerceix la dona en la societat i com ha de seguir el seu camí sense enganyar-se respecte als homes.
 
Text: Laura López

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

èlia salt
1.

Un bon llibre, com tots els de la Hustvedt!!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article