¿Es usted un psicópata?

Jon Ronson

¿Es usted un psicópata?

Editorial: Ediciones B

Redefinir un psicòpata 

Convertir-se en un detector de psicòpates o valorar si un mateix pot ser-ne un és el que proposa el periodista d’investigació del diari britànic The Guardian, Jon Ronson, amb el seu llibre, on la ficció es converteix en ciència per valorar les perquisicions de la ment.
 
¿Es usted un psicópata? explica la història de com el mateix Jon Ronson aconsegueix conèixer Robert Hare, el prestigiós psicòleg que va desenvolupar el test estàndard que diagnostica la psicopatia. Un grup de neuròlegs rep un correu desconcertant pel qual decideixen contactar amb Ronson per intentar desvetllar per què un pres que, suposadament, va fingir un trastorn mental per obtenir una sentencia més lleu i anar així a un penal psiquiàtric i no general no aconsegueix convèncer els metges que la seva salut mental està en perfectes condicions i que tot va ser un engany, basat en les característiques psiquiàtriques que han mostrat algunes de les pel·lícules més taquilleres de la història.
 
La manca d’empatia i de sentiment de culpa, no tenir necessitat de que els altres t’estimin i creure’s millor que la resta podrien ser, segons Ronson, algunes de les característiques que ajuden a distingir un psicòpata. Amb elles es posa a especular, en 286 pàgines, si la salut mental dels nostres polítics és un entramat d’ambicions sense límits a causa d’una psicopatia.
 
Els dubtes sobre fins a quin punt el famós test de Rober Hare pot ser l’indicador perfecte per detectar aquesta classe de persones floreixen amb la trama, que, un cop més, palesa la facilitat d’etiquetar pacients i persones només pel fet de complir 16 de les 20 característiques que indica Hare en la seva escala.
 
Aquest nou llibre, que ja és el segon del periodista —el qual es va estrenar amb Los hombres que miraban fijamente a las cabras—, redefineix i planteja un nou concepte de psicòpata que queda molt lluny del perfil d’Hannibal Lecter o Norman Bates.
 
Escrit per: Beatriz Castillo

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article