Los padecientes

Gabriel Rolón

Los padecientes

Editorial: Destino

Un altre thriller psicològic
 
El 2007 Gabriel Rolón, psicoanalista, cantant i escriptor argentí, va publicar el llibre que el va fer d’or al seu país, Historias de diván, i ara s’ha presentat a Espanya amb la seva primera novel·la, Los padecientes, que ha sigut qualificada de thriller psicològic.
L’argument gira entorn de l’assassinat de Roberto Vanussi, un important empresari. El principal sospitós és el seu fill Javier Vanussi, que té problemes de salut mental. La figura del psicoanalista sorgeix quan la filla gran de la víctima, Paula, visita el famós psicòleg Pablo Rouviot perquè li firmi uns documents que confirmen que, a causa dels seus trastorns, Javier no era conscient del que feia en assassinar el seu pare, per la qual cosa hauria de ser declarat innocent i confinat en un centre psiquiàtric. Abans d’accedir-hi, Pablo decideix investigar els fets relacionats amb la mort.
 
Aquesta és la descripció d’una trama policial com tantes altres que s’han tractat en el gènere de la novel·la. No hi ha elements que no s’hagin vist abans, ni els coneguts han sigut tractats de forma diferent. El llibre és de lectura fàcil i l’escriptura és simple i col·loquial, arribant de vegades a reproduir diàlegs llarguíssims i redundants, en lloc d’anar al gra. El final és predicible completament des de la meitat del llibre, per la qual cosa aquest va perdent interès poc a poc.
 
Per altra banda, el llibre no s’ha adaptat a l’espanyol peninsular, ja que l’autor, sobrenomenat a Argentina «El nou Bucay» per la seva legió de fans, empra la variant argentina de l’espanyol, per la qual cosa moltes paraules sonaran estranyes, com quilombo o mina.
Després de veure les vendes de la novel·la, 80.000 exemplars a Argentina, la conclusió és clara: és un llibre que es dirigeix a un públic poc crític amb aquesta classe de literatura i que representa una còpia sense més d’altres de similars. Metges, policies, rosses i advocats que conformen una història sense més fonament que el de mostrar-nos el frenètic dia a dia d’un psicoanalista.
 
Per als que busquen quelcom més en els thrillers psicològics o en les novel·les policials que la típica trama, aquest llibre no està fet per a ells. Sens dubte, l’impacte mediàtic de l’autor al seu país li ha fet augmentar les vendes, i més sabent la tradició psicoanalítica que hi ha a Argentina, però encara s’ha de veure si produeix el mateix efecte en el públic espanyol.
 
Text: Laura López
http://fundaciojoia.org/ca/

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article