Sybil

Rheta Schreiber

Sybil

Editorial: Pomaire

No sense un final feliç

Quan les històries de por encara no comptaven plenament amb els drames psicològics per crear aquella atmosfera de suspens, la periodista Rheta Schreiber, va parlar amb la psicoanalista Connie Willbur qui li va explicar el cas de Shirley Mason, una noia que patia el pitjor desordre de la personalitat múltiple amb aparicions de fins a 16 personalitats diferents, un cas que superava a la famosa Eva i les seves 3 cares.

La història va passar al paper al 1973 i es va convertir en un best seller que va arribar a tractar-se com un manual de psicologia però, qui era Shirley Mason? Aquesta noia, coneguda pel títol del llibre com a Sybil, va néixer al 1925 a Minessota a una família on la seva mare era el seu pitjor malson i on tot era pecat per al credo Adventista del Setè Dia. Segons Willbur aquesta va ser la causa de la seva ansietat i de l’aparició dels primers síndromes com esvaïments que feien que es despertes en un lloc i temps que no reconeixia ni recordava.

Però aquest llibre difícil de pair que relata els detalls d’abusos físics i psíquics, o el caràcter de les 16 personalitats, incloent la d’un home, ha estat qüestionat per psiquiatres, associacions i ara inclòs per l’escriptora nord americana Debbie Nathan, qui ha publicat el llibre ‘Sybil Exposed’ on rebel·la, segons ella, la veritat d’aquesta història i que posa en dubte fins on és real i què és ficció del llibre de Schreiber.

Aquest cas, que va revolucionar la psiquiatria dels anys 70, torna ara a ser notícia per Nathan qui aspira a poder modificar el proper DSM V, que es preveu que surti a la llum el proper mes de maig, en relació al trastorn del desordre de la identitat dissociativa, o més conegut com trastorn de la personalitat múltiple, gràcies a la història de la Sybil.

Com saber si és real o no el que va escriure Rheta Schreiber? El llibre de ‘Sybil’ va ser el segon text que publicava sobre un cas de la psicoanalista Connie
Willbur. Primer va fer un article sobre un llibre de Willbur que parlava de la homosexualitat, però va decidir canviar molts aspectes de la personalitat del protagonista per trobar una història més emocionant i així sentenciar que estava curat d’homosexualitat. Segons Nathan, per aquest best seller Schreiber volia la història però “no sense un final feliç”. D’aquí la cura que planteja el relat d’aquesta periodista.

Sigui cert o no el que explica, ‘Sybil’ pot ser un termòmetre que mesura el que el lector pot arribar a assumir en una lectura en principi, d’un cas real. Feta aquesta primera lectura qui pot resistir-se a saber el que va descobrir  Debbie Nathan sobre aquest cas? 

Escrit per: Beatriz Castillo
www.fundaciojoia.org

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article