Los malos del cuento

Espido Freire

Los malos del cuento

Editorial: Ariel

Dels contes a la realitat
 

Vampirs, ogres, bruixes, homes llop, madrastres i sogres són alguns dels personatges del nou títol d’Espido Freire. A Los malos del cuento l’autora proposa una guia que serveixi d’ajuda per detectar, identificar i eludir les persones i les situacions tòxiques.
 
L’originalitat d’aquest assaig es troba en la utilització dels arquetips dels contes infantils de la mitologia clàssica, nòrdica i de la Bíblia per descriure les diferents persones amb les quals podem trobar-nos i, en els pitjors casos, els contextualitza amb casos reals, com el de Marta del Castillo, de Sandra Palo o del monstre d’Amstetten.
 
A més de presentar aquestes persones tòxiques, l’autora també ofereix recomanacions per lliurar-se d’elles. Per exemple, a la ‘Guia de supervivència davant vampirs’ el primer que s’ha de fer és repetir-se una i altra vegada “mai m’ha estimat, només m’ha utilitzat i em tornarà a utilitzar si li convé”, també “s’ha de desaparèixer”, “no se li pot trucar” i “no importa l’insistent que pugui ser, mai s’ha d’agafar el mòbil”.
 
Són persones amb les que compartim treball, diversió i família, i de les quals mai sospitaríem res, però que sutilment obtenen el que volen de nosaltres sense que oposem resistència. És per això que el llibre atrau al lector, perquè explica personatges i situacions que tots coneixem o hem conegut alguna vegada.
 
Tota aquesta identificació de personatges s’entremescla amb els contes i llegendes que hem escoltat en la nostra infància i que aquí queden desarticulats i desproveïts del sentit més infantil per donar-los un nou enfocament psicològic i d’auto ajuda.
 
Un llibre amè, de fàcil lectura, amb el qual ens sentirem identificats d’alguna manera, tant per recordar vells contes infantils, com per descobrir als dolents de la nostra història. Un assaig que, sense deixar de ser un llibre d’auto ajuda, no està escrit com a tal, sinó que reaviva la memòria popular i ens sorprèn amb una nova visió.
 
I per a tots aquells als quals els contes infantils se’ls hi hagin quedat una mica lluny, Freire ofereix, al final del llibre, un resum de totes les històries citades a l’obra: Les Fades, Pell d’Ase, Procusto, Las Grayas, Peter Pan, Oliver Twist, i Barba Blava, entre molts d’altres.
Text: Laura López
Fundació Joia
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article