El TEDH insta els estats a reconèixer el vincle legal entre un nadó per gestació subrogada i la mare “d’intenció”

El tribunal opina que l’adopció és una via vàlida per a fer-ho i no veu necessari que es registrin els detalls del certificat de naixement


El Tribunal Europeu de Drets Humans insta els estats a reconèixer el vincle legal entre un nadó per gestació subrogada a l’estranger i la mare “d’intenció”, la no biològica. En una opinió consultiva -i no vinculant- publicada aquest dimecres, el tribunal expressa que els estats no estan obligats a registrar els detalls del certificat de naixement per establir el vincle legal amb la mare futura, ja que considera que l’adopció del nadó ja és vàlida per aquest vincle.

El TEDH considera que el dret del nadó al respecte per la vida privada, en el marc de l’article 8 de la Convenció Europea de Drets Humans, requereix que la llei d’un país proveeixi la possibilitat del reconeixement del vincle legal. En aquest sentit, estableix que l’adopció per part de la mare no biològica pot ser utilitzada amb aquesta finalitat.

Es magistrats han fet pública l’opinió responent a una petició del Tribunal de Cassació francès en relació a l’emblemàtic cas Mennesson, que ja ha obert diversos debats sobre la gestació subrogada a Europa. Concretament, el cas va conduir Estrasburg a condemnar França el 2014 després que l’estat francès no reconegués la filiació paterna de dues nenes -ara ja adolescents- nascudes als Estats Units.

Després de la condemna d’Estrasburg, França va canviar la seva jurisdicció i va començar a acceptar al registre infants nascuts per gestació subrogada. Tanmateix, el reconeixement tenia certes restriccions per a la mare d’intenció, fins i tot si els òvuls procedeixen d’ella.

Davant d’aquesta realitat i un nou recurs de la família Mennesson, els jutges francesos volien saber ara si el TEDH considerava que estaven “excedint-se” si es negaven a inscriure al registre civil francès el certificat de naixement original d’un nadó nascut a l’estranger per un ventre de lloguer en què la mare d’intenció figura com a “mare legal”, sent vàlides per a la protecció del menor la fórmula de l’adopció, extrem confirmat pel tribunal amb seu a Estrasburg.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article