Col·lectius de persones amb discapacitat es manifesten per evitar la pèrdua de 1.600 llocs de treball

“Si l'Estat no vol assumir responsabilitats amb un col·lectiu tan vulnerable que transfereixi les competències a Afers Socials”, reclama Josep Ginesta


Amb el lema ‘Amb la meva feina no s’hi juga’, unes 5.000 persones, segons Dincat (unes 3.000, segons la Guàrdia Urbana), s’han manifestat pel centre de Barcelona per reclamar una solució a l’administració per evitar la pèrdua de 1.600 llocs de treball els propers mesos a causa de l’augment del Salari Mínim Interprofessional que ha fet inviable.

La marxa ha sortit de la delegació del govern espanyol, on els organitzadors han lliurat el manifest a la delegada Teresa Cunillera, s’ha aturat al Departament d’Economia, on han estat rebuts pel cap de gabinet del vicepresident, Pere Aragonès, i ha acabat davant el Departament de Treball, on s’han reunit amb el secretari Josep Ginesta i el director d’Economia social, Josep Vidal.

L'Associació Empresarial d'Economia Social de Dincat denuncia que fa deu anys que les entitats que treballen amb les persones amb discapacitat intel·lectual i amb especials dificultats (trastorns mentals severs, paràlisi cerebral, entre altres) defensen el model català “d’èxit”.

La vicepresidenta de l'Associació Emprersarial d'Economia Social de Dincat, Amèlia Clara, ha xifrat en 40 milions d’euros la inversió necessària per al sector de la discapacitat, una quantitat que segons Clara, hauria d'assumir tant la Generalitat de Catalunya com el govern espanyol. Per a Clara és “la xocolata del lloro” i critica que les dues administracions es donin la culpa una a l'altar.

Segons ha explicat Clara, l'Estat no ha destinat a Catalunya el mateix que a altres comunitats i, per això, reclamen “tot l'import que correspon” per a Catalunya. Des de la Generalitat, per la seva banda, ha dit Clara que han augmentat la partida en 7,5 milions d’euros, però considera que són “insuficients” per poder arribar a cobrir totes les necessitats.

La marxa d'aquest dijous ve motivada per l'increment del salari mínim interprofessional que no ha anat acompanyat, segons el sector, d'un major finançament a les entitats que ofereixen aquests llocs de feina. Per Clara, és una bona notícia aquest increment, i assegura que si no se soluciona la situació, es veuran abocats a acomiadar 1.600 persones els propers mesos i fins a 10.000 a llarg termini.

“Ens estem carregant el model català”, ha asseverat. De moment, ha dit la vicepresidenta de l'associació, les entitats han suportat els primers mesos d'increment salarial amb endeutaments i ha recordat que les tarifes per aquests serveis potent 10 anys congelades.

La manifestació ha transcorregut en un ambient tranquil però reivindicatiu. Els assistents, persones amb discapacitat, cuidadors i familiars han cridat lemes com “Amb la meva feina no s'hi juga” o “Ja n'hi ha prou” i han demanat superar rels deu anys de congelació de les tarifes per als serveis socials. El color groc ha estat el predominant al llarg de tota la protesta ja que els manifestants s'han posat armilles grogues per ser més visibles i la majoria de cartells estaven escrits en papers dels mateix color.

Ginesta acusa el govern espanyol

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha acusat el govern de l'Estat de no acompanyar la pujada del salari mínim amb més recursos per als centres especials de treball. “Si no vol assumir les seves responsabilitats amb un col·lectiu tan vulnerable que ens transfereixi les competències i els recursos, que nosaltres sí que volem”, ha dit Ginesta.

També ha assegurat que el Govern comparteix les reclamacions dels col·lectius que es manifesten aquest dijous a Barcelona. També ha anunciat que el Departament de Treball ha rebut algunes denúncies i està inspeccionat alguns centres on els drets laborals dels treballadors estarien en qüestió.

Ginesta ha reivindicat que la Generalitat ja ha incrementat l'esforç de finançament aquest any, amb una pujada del 22% dels recursos que destina als centres especials de treball tot i la pròrroga pressupostària. Dels 94 milions de finançament, 44 són del Govern. El secretari ha criticat que el govern espanyol no correspongui la pujada del salari mínim amb més finançament.

Així mateix, ha anunciat que estan inspeccionant alguns centres perquè no estan complint les seves obligacions en matèria laboral. “Som sensibles al finançament, som sensibles a les necessitats de viabilitat, però allò essencial és protegir les persones amb discapacitat i els seus drets laborals”, ha advertit.

El Departament ha iniciat actuacions d'inspecció i ha fet requeriments a alguns centres, ha dit, “perquè havien malinterpretat com s'havia d'aplicar l'increment del salari mínim i la jornada laboral”. “Serem igual d'insistents a l'hora de preservar els llocs de treball i exigir a l'Estat que compleixi amb les seves obligacions, però també que els centres compleixin la normativa”, ha insistit Ginesta.

Un acord amb el COCARMI

Ginesta també ha aprofitat per explicar que la conselleria ha arribat a un acord amb el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), on el Govern es compromet a un millor finançament dels centres i a treballar per a la integració dels discapacitats en l'empresa ordinària.

En aquest sentit, ja s'ha posat en marxa un consell de relacions laborals que ha plantejat un pla de treball i ha constituït un grup de treball per aconseguir que s'acabi produït la integració en el mercat laboral ordinari. Hi participen patronals, sindicats, el Servei Català d'Ocupació (SOC) i els centres especials de treball. L'objectiu és presentar en els propers mesos un pla de xoc que permeti aquesta integració.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article