Centenars de treballadors d'Endesa es manifesten a Barcelona per reclamar un conveni col·lectiu “digne”

Els sindicats xifren en un 80% el seguiment de la primera jornada de vaga a Catalunya


Uns 500 treballadors d'Endesa, segons càlculs de l'organització, s'han manifestat pels carrers de Barcelona per reclamar un nou conveni col·lectiu “digne” que garanteixi els seus drets i han acusat l'empresa elèctrica de “precaritzar” les condicions laborals. En una marxa que ha començat a les oficines de l'empresa a la capital catalana i ha avançat fins a plaça Sant Jaume, els concentrats han clamat contra la companyia propietària d'Endesa, Enel, coincidint amb la junta d'accionistes que se celebra a Madrid.

Els manifestants han demanat un augment salarial per tota la plantilla i, sobretot, pels treballadors que s'han incorporat recentment amb sous mileuristes. Una altra reivindicació del col·lectiu és que es mantinguin les bonificacions a la factura elèctrica per jubilats. La marxa ha culminat la primera jornada de vaga de 24 hores que ha comptat amb un 80% de seguiment entre la plantilla, segons fonts sindicals.

Els sindicats asseguren que durant un any i mig han intentat negociar amb l'empresa, que va denunciar l'anterior conveni el juny del 2017. El secretari general de CCOO d'Endesa a Catalunya, Ricard Serrano, ha explicat que la companyia ha “aprofitat” que es troben sense conveni des del 31 de desembre de l'any passat per “rescindir” drets adquirits a través de la negociació col·lectiva.

“Una empresa com la nostra no pot estar sense conveni col·lectiu”, ha afegit, abans de recordar que la companyia reparteix cada any 1.500 milions d'euros en beneficis.En aquest sentit, el sindicalista ha apuntat que la raó per la qual l'empresa elèctrica és la pitjor valorada pels consumidors segons l'associació Facua són les retallades laborals. “És insostenible, esperem que l'empresa retiri la seva proposta de pèrdua de drets”, ha afirmat.

En general, les crítiques dels treballadors concentrats s'han centrat en el grup propietari del 70% d'Endesa, Enel, que, segons Serrano, té una concepció “financera” d'una empresa industrial que dóna “un servei públic”. A més, els manifestants han cridat en diverses ocasions que no eren “privilegiats” i que les seves condicions s'han guanyat a força de negociacions amb la directiva. “L'empresa sempre vincula els nostres drets socials amb una condició de privilegiats que no és tal. A Endesa hi ha precarietat”, ha assegurat Serrano.

Un cop arribats a la plaça Sant Jaume, un grup de representants sindicals s'ha reunit amb assessors del Departament de Presidència del Govern per compartir les seves reivindicacions. La comitiva sindical ha reclamat la implicació del Govern en un conflicte que, segons Serrano, s'allargarà fins que l'empresa mostri “voluntat negociadora real”. Entre els manifestants també s'ha pogut veure el tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello.

Els sindicats, que es reuniran amb la directiva el pròxim 24 d'abril, han promès més mobilitzacions i vagues en un futur pròxim.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article