Un 22,35% dels asmàtics tenen o han tingut alguna vegada ansietat

Un estudi de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya analitza el control de les persones amb asma i la seva relació amb l’ansietat


El 22,35% de les persones amb asma tenen ansietat. I d’aquestes, el 63,13% són dones, mentre que el 36,87% són homes. Aquests són els resultats d’un estudi de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) que analitza el control de les persones amb asma i la seva relació amb l’ansietat.

L’estudi va analitzar l’anomenat Flux Espiratori Màxim (FEM) –que mesura l’aire que surt dels pulmons–, i es va observar que un 61,9% dels pacients amb registre del FEM tenien valors per sota del que els hi tocava, i quan es tractava de pacients asmàtics amb ansietat, els valors baixos arribaven fins al 72,73%. “Ens va sorprendre observar també que només un 49,41% dels asmàtics tenen registrada aquesta prova de la funció pulmonar; quan es tracta d’un registre que es fa amb una eina fàcil d’usar a la consulta de les infermeres” explica la investigadora, infermera i sòcia d’AIFiCC, Gemma Amat.

Igualment, es va comprovar que, si bé al 60% dels pacients amb asma se’ls havia posat en algun moment de la seva vida la vacuna antigripal, com destaca Gemma Amat “en la passada campanya antigripal, només un 31,76% se la van posar. I aquest és un registre molt baix, si tenim en compte que els asmàtics tenen indicada la vacuna antigripal”. Respecte al grau de malaltia, es va observar que a pitjor classificació de la malaltia d’asma més prevalença d’ansietat.

Igualment, un 45,88% dels asmàtics utilitza medicaments, majoritàriament (71,79%) teràpia combinada. Ara bé, aquest 45,88% dels asmàtics que pren medicaments puja a 57,88% quan es tracta d’asmàtics amb ansietat. Aquesta dada posa de manifest que quan hi ha ansietat hi ha un major ús dels tractaments per al control de l’asma.

Finalment, respecte al tabac, un 16,47% dels asmàtics són fumadors actius, mentre que entre els asmàtics amb ansietat el percentatge puja al doble (un 36,84%).

Amat conclou que “els resultats de l’estudi ens mostren que hi ha una relació directa entre el mal control de la malaltia i l’ansietat, i que a major ansietat, pitjors valors de la funció pulmonar, major ús farmacològic, més tabaquisme i major grau de la malaltia asmàtica”.

Es tracta d’un estudi descriptiu realitzat sobre població asmàtica major de 14 anys d’una Àrea Bàsica de Salut semirural (Balaguer). Les variables analitzades van ser: sexe, edat, ansietat, medicació, tècnica i compliment, registres Peak-Flow¹, exercici, tabac, espirometria i vacuna antigripal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article