Un estudi del Sant Pau i Clínic demostra que es pot prevenir la descompensació de la cirrosi amb fàrmacs

El tractament amb els medicaments betabloquejants no selectius és segur i econòmic, fet que en facilita l'ús en la pràctica clínica


Un estudi publicat a la revista ‘The Lancet’, liderat per l'Hospital de Sant Pau i el Clínic, demostra per primera vegada que és possible prevenir la descompensació de la cirrosi amb fàrmacs betabloquejants no selectius (BBNS), com el propranolol i el carvedilol. Aquests resultats poden tenir un gran impacte clínic ja que fins ara cap medicació havia aconseguit prevenir la descompensació de la cirrosi.

Quan apareix la descompensació (estat d'esgotament d'un òrgan per complir les seves funcions), la cirrosi es converteix en una malaltia greu, amb complicacions que poden ser mortals, que necessiten hospitalitzacions repetides i que desemboquen en la necessitat d'un trasplantament hepàtic. El tractament amb BBNS és segur i econòmic, fet que en facilita molt l'ús en la pràctica clínica.

En l'estudi, realitzat al llarg de cinc anys, es van examinar 631 pacients amb cirrosi compensada. Finalment se'n van incloure 210. L'estudi demostra per primera vegada que es pot prevenir la descompensació clínica de la cirrosi en pacients asimptomàtics amb un alt risc de desenvolupar-la, manifestat per l'existència d'hipertensió portal clínicament significativa amb fàrmacs betabloquejants no selectius.

En l'estudi han participat tres hospitals més de Catalunya, Vall d'Hebron, Arnau de Vilanova, Germans Trias i Pujol, i tres més de la resta de l'Estat, Ramón y Cajal, Gregorio Marañón i Clínica Puerta de Hierro. Tots aquests centres estan integrats en el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBERehd).

El doctor Càndid Villanueva, del Servei de Patologia Digestiva de l'Hospital de Sant Pau i del Grup de Patologia Digestiva de l'Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau), ha coordinat l'estudi PREDESCI, i conjuntament amb el doctor Jaume Bosch, de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, és autor principal de l'article publicat a la revista ‘The Lancet’.

L'aparició d'ascites -acumulació de líquid en el peritoneu- va ser la forma de descompensació observada amb més freqüència en l'estudi i els BBNS no selectius van disminuir en un 56% el risc de desenvolupar-la. El treball ha estat finançat amb ajuts competitius de l'Institut de Salut Carlos III.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article