L'Hospital General de l'Hospitalet podria reduir les cesàries amb un nou model de la prova de les corretges

El maneig individualitzat permet afrontar el part de manera més respectuosa i segura per a la mare i per al fetus


L'Hospital General de l'Hospitalet de Llobregat és el primer centre de l'Estat espanyol que implanta en l'equip de parts una formació reglada d'un nou model d'interpretació del monitoratge fetal. Es tracta d'un model que promou l'entesa profunda dels registres cardiotocogràfics (RCTG), obtinguts amb el que s'anomena la prova de les corretges, per valorar quina és la millor actuació que es pot dur a terme en funció de l'estat del fetus i del seu context en el procés d'adaptació al part.

El model es basa en la resposta en tot moment a les preguntes de ‘com està el fetus’ i ‘com està l'entorn’. Permet afrontar el part de manera més respectuosa i segura per a la mare i, sobretot, per al fetus. Els hospitals del Regne Unit on s'ha implementat han reduït el nombre d'hipòxies cerebrals (disminució o manca d'oxigen), ingressos a la unitat de cures intensives neonatal, cesàries i parts amb fòrceps.

Aquest maneig individualitzat basat en fisiologia fetal i que considera el context clínic és un pas més cap a la humanització de les cures sanitàries, ja que posa l'estat del fetus en el centre de les actuacions. En aquest model, les decisions es prenen de forma individualitzada, en lloc de seguir de forma general les recomanacions i aplicar els mateixos paràmetres a tots els nadons.

D'aquesta manera, s'aconsegueix emprendre accions puntuals per reduir l'estrès fetal o dur a terme el part i evitar danys en el nadó, si és el cas. També permet evitar fer cesàries d'emergència innecessàries, l'ús de fòrceps o el dur a terme parts per ventosa, amb les complicacions que pot suposar per a la mare.

El nou model d'interpretació del monitoratge fetal ha estat desenvolupat pel metge Edwin Chandraharan, de l'Hospital St. Goeorge's al Regne Unit. Els resultats de la seva aplicació demostren una millora del període perinatal, que va de la setmana 22 a un mes després del naixement, en els centres on s'ha implementat. Segons dades nacionals, a l'Hospital St. George's les cesàries s'han reduït un 50% i les hipòxies, un 60%.

També s'ha abandonat per complet la prova pH, que consisteix a punxar el cap al nadó per extreure'n sang i revisar-ne els nivells d'oxigen i, en funció dels resultats, finalitzar el part de forma urgent. Tot i ser un centre de referència a Londres per a embarassos amb complicacions mèdiques i obstètriques, els resultats són excel·lents.

La formació a l'Hospital General de l'Hospitalet de Llobregat la dirigeix l'obstetra i ginecòloga Anna Gràcia, que treballa al mateix centre i que també és membre de l'equip de Chandraharan, amb qui és va formar i amb qui difon el coneixement d'aquest nou model d'interpretació a través del programa icareCTG. En total, a l'Hospital General es formaran 30 persones de diferent perfil assistencial a l'àrea de parts: ginecòlegs i obstetres, llevadores i especialistes residents.

La cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia del centre, Maria del Río, destaca aquesta oportunitat “permet aplicar un enfocament homogeni del treball de part basat en l'última evidència científica a través d'una eina de maneig clínic que millora els resultats perinatals que beneficiarà tant futures mares com els seus nadons”. “Això ens converteix en un grup pioner a Espanya a implementar aquest maneig intrapart molt més coherent amb la fisiopatologia del fetus del que actualment es fa”, afegeix.

L'Hospital General de l'Hospitalet ha posat en marxa també un estudi per avaluar l'impacte en els resultats perinatals de la implantació del canvi d'interpretació dels registres, liderat per Gràcia, que a més promou un estudi multicèntric en altres tres hospitals.

La lectura de les corretges

Totes les dones embarassades han de passar setmanalment a partir de la setmana 40 de gestació una prova que es coneix com la prova de les corretges. Es tracta d'un registre cardiotocogràfic (RCTG) que controla el batec del cor del fetus, la seva freqüència cardíaca i les possibles contraccions de l'úter a través de dos sensors situats a la panxa de la mare.

Arran d'aquesta lectura, els professionals mèdics que atenen el part tenen indicadors importants de la salut del fetus: si està patint, si s'ha d’intervenir o si tot és correcte. El que indiquen les corretges serà la referència per al metge per executar un procés o un altre. “La qüestió és que no hi ha hagut mai un consens clar entre els professionals per interpretar-ne els resultats. Les guies de lectura que hem usat fins ara no tenen en compte per exemple que cada fetus és diferent”, explica Gràcia.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article