Neix l'Observatori d'Humanitats en Medicina

Estudiants de Medicina de la Universitat de Vic es formaran a l'hospital d'Olot per conèixer de prop el contacte amb el pacient


La Facultat de Medicina de la UVic-UCC, la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa i l'Ajuntament d'Olot impulsaran aquest any l'Observatori d'Humanitats en Medicina amb seu a la capital de la Garrotxa.

Es tracta d'un observatori inèdit a Catalunya que té com a objectiu promoure i reintroduir les humanitats a les ciències de la salut i fomentar les sinergies entre la salut, la societat i la cultura d'una forma transversal. A banda de seminaris i conferències obertes al públic general, destaca també la participació d'alumnes del Grau de Medicina de la UVic.

Durant sis setmanes faran pràctiques amb els metges de l'hospital garrotxí per aprendre el contacte amb el pacient i portar a la pràctica els coneixements teòrics. El curs vinent començaran quatre alumnes de tercer i poc a poc s'ampliarà la xifra. L'Observatori d'Humanitats en Medicina, que tindrà la seu a Olot, està impulsat per la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa (FHOCG) i l'Ajuntament d'Olot. Els tres socis s'han compromès aquest dimecres, en el moment de la signatura de la creació, a crear sinergies en la docència, investigació i cultura d'una forma transversal.

La Facultat de Medicina aportarà els instruments acadèmics necessaris per a la promoció del projecte, des d’investigació acadèmica fins a suport i estructura institucional. L’Ajuntament d’Olot, per la seva bonda, s'encarregarà de la celebració d’activitats obertes al públic des de la regidoria de Cultura. I l'hospital d'Olot en serà la seu i liderarà el projecte oferint les instal·lacions per a cursos, seminaris, conferències i espais de trobada.

La col·laboració entre les tres institucions és un dels “punts forts” de l'observatori, segons paraules del responsable de formació de la (FHOCG), Joel Piqué, que ha recordat que la salut no es pot entendre només com a un fenomen fisiològic sinó que està estretament vinculat amb la societat i la cultura.

En aquest sentit, ha recordat que les humanitats i les ciències de la salut sempre han estat estretament lligades però en les últimes dècades aquesta vinculació ha quedat més diluïda. En bona part es deu al fet que les ciències, cada cop més complexes, necessiten “reduir per entendre”, ha dit.

El que vol ara el nou observatori, inèdit a Catalunya, és aportar una visió més humanista en l'aprenentatge de les assignatures. “No incrementarem les assignatures a Medicina, ampliarem els coneixements amb activitats paral·leles o dins les mateixes assignatures”. I a la vegada, s'intentarà que tots aquests coneixements arribin també a la societat amb conferències, xerrades i altres iniciatives. L'obertura de línies d'investigació, el treball en xarxa i la formació dels professionals de l'hospital són d'altres actuacions previstes en un futur.

Pràctiques a l'hospital d'Olot

Des de l'observatori s'organitzaran estades acadèmiques de sis setmanes per a estudiants del grau de Medicina de la UVic-UCC. Es començarà amb quatre alumnes del tercer curs (la facultat es va crear el 2017). La idea és que, poc a poc, es puguin anar obrint més places fins al sisè curs en funció de la capacitat de l'hospital.

Els estudiants acompanyaran els metges del centre hospitalari per conèixer de prop el tracte amb els pacients i portar a la pràctica els coneixements teòrics adquirits. El president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Josep Arimany, ha afirmat que poder fer pràctiques en un hospital comarcal com aquest és una gran oportunitat professional perquè permet un tracte molt més directa entre pacient i metges comparat amb centres molt més grans com els hospitals barcelonins.

Per la seva banda, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha destacat que aquest és un projecte molt “il·lusionant” i que està obert a altres socis que en un futur hi puguin estar interessats.

Durant aquest any, es farà un cicle sobre els límits i coneixement de la ciència i les humanitats del segle XXI. El 17 de gener ja es va fer la primera sessió inaugural, a càrrec de la coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC i exconsellera de Salut, Marina Geli, i el 13 de juny hi haurà una conferència amb Xavier Roqué i Carlos Tabernero de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre ciència, medicina i humanitats.

A l'octubre es farà una taula rodona sobre el programa del Pacient expert a la Garrotxa; i el novembre, coincidint amb el cinquè aniversari del trasllat de l’Hospital d’Olot, es presentarà un documental.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article