[28-A] Des del castellà com a llengua preferent fins a la derogació de la LOMCE

Mentre que PP i C’s reclamen la llengua castellana com a oficial a l'Educació, els partits catalans demanen el traspàs de competències i Podemos i PSOE aposten per una reforma


Què proposen els partits polítics amb representació al Congrés per a les eleccions generals del 28-A? Quina mena d’Educació s’imaginen per a l’Estat espanyol? Quines reclamacions faran els partits catalans al parlament espanyol, després de la declaració d’independència frustrada? Al ‘Social.cat‘ recollim les principals mesures dels programes electorals.

Entre els partits d’abast estatal, PP i Ciudadanos fan una crida a fer del castellà la llengua preferent en l’educació, el PSOE reclama un nou pacte per superar la LOMCE i Unidas Podemos demana una “reforma” en consens amb la comunitat educativa. Pel que fa als partits catalans, tant Junts per Catalunya com Esquerra coincideixen a reclamar el traspàs de les beques universitàries, quelcom que l’Estat ja hauria d’haver efectuat segons sentències del Tribunal Constitucional. Tanmateix, mentre que JxCAT reclama la derogació definitiva de la LOMCE, per tal de blindar la Llei d’Educació Catalana, Esquerra només proposa “modificacions”.

C’s: una llengua “comuna”

La formació taronja proposa, d’entrada, una “reforma profunda” amb un pacte nacional per a l’educació, que garanteixi que es pugui estudiar en castellà a l’Estat i que sigui la “llengua oficial i comuna”.També pretén implantar un xec per a l'educació de zero a tres anys, amb el que les famílies podran cobrir el cost de la plaça en el centre homologat de la seva elecció. A més, el partit aposta per la creació progressiva de noves places en centres sostinguts amb fons públics de manera equilibrada amb un nou pla de conciliació i vol llibres de text gratuïts per a totes les famílies mitjançant un sistema de préstec. Sobre els professors, proposen establir un MIR com el dels metges per atraure els millors. En l’etapa universitària, incrementaran els fons per a beques. Els estudiants amb discapacitat podran estar en centres d'educació especial i en centres ordinaris. Així mateix, reclamen aprovar un Estatut del Personal Docent Investigador (PDI) i, per últim, vo afavorir la participació del PDI en processos de creació i consolidació d'empreses de base tecnològica.

ERC: reclamar les beques universitàries

Al marge de les propostes que el partit fa per a una hipotètica República Catalana, Esquerra també es compromet, al Congrés espanyol, a reclamar el traspàs de la competència i els recursos de les beques universitàries. També a modificar la LOMCE perquè no permeti cap tipus de segregació, a través de retirar el finançament públic del centre, ja sigui per raó de gènere, social o religiosa i vol demanar la competència exclusiva del govern de la Generalitat en l’elaboració dels currículums en qualsevol etapa educativa.

JxCAT: la derogació de la LOMCE

JxCAT vol aturar el calendari d'implantació de la LOMCE i derogar-la, juntament amb totes aquelles normes que ataquen el model educatiu català. També es compromet a defensar la immersió lingüística i reclamar més recursos per implementar la Llei d'Educació Catalana. També vol actualitzar els mòduls de l'ensenyament concertat, adequant-los als costos reals. I lluitarà perquè l'educació de zero a tres anys tingui finançament públic estatal. La formació considera que cal avançar cap a la gratuïtat de l'ensenyament postobligatori, dels 16 als 18 anys. A més, creuen "inajornable" una nova llei educativa de l'ordenació de la funció pública docent i als centres concertats. Pel que fa al sistema universitari, consideren que l'Estat hauria d'invertir fins al 0,6% del PIB en cinc anys, i no el 0.40% com fins ara. Aposten per distribuir millor els fons destinats a la recerca, que reconsideri les ràtios d'investigadors, però no especifiquen en quin sentit, i reclamen adequar la legislació fiscal per als centres de recerca. Per últim, JxCAT demanarà que sigui la Generalitat qui gestioni les beques i ajuts dels estudiants universitaris.

Podemos: una nova llei “de consens”

Unidas Podemos proposen una nova llei d’educació que sigui fruit del “consens” de tota la comunitat educativa. A més, suggereixen implementar una assignatura d’intel·ligència emocional i mostren la intenció de generalitzar els centres integrats d’ensenyament de règim general i especial de música i dansa. La formació lila també vol crear una assignatura de feminismes i garantir la cobertura universal i gratuïta de l’educació infantil de zero a tres anys. Proposen abolir els deures de l’educació obligatòria i reclamen la gratuïtat també en la universitat pública i la formació professional. Podemos també proposa un pacte estatal per a la ciència i la innovació, que estimuli el retorn del talent científic emigrat a través de subvencions a les empreses per contractació.

PP: el castellà, llengua amb preferències

El PP vol que la llengua vehicular de l'educació a tot l'Estat sigui només el castellà i, allà on hi hagi altres llengües, es podrien fer també vehiculars. A més, vol abordar una llei nacional per a les escoles bressol, reforçar l'escola rural, els centres d'educació especial i la formació professional i el batxillerat internacional, però no concreten com cal fer-ho. Pel que fa al sistema universitari, vol seguir promovent models de subvenció per a l'alumnat, flexibilitzar els projectes d'investigació i millorar la contractació de professorat basada en el mèrit.

PSOE: un nou pacte d’Estat

El PSOE proposa, per aquesta nova legislatura, “més enllà de la supressió de la LOMCEˮ i impulsar un pacte d’estat per l’educació, un pacte contra la segregació escolar acordat amb les autonomies. També vol augmentar gradualment els recursos públics destinats a educació i beques fins al 5% del PIB i impulsar l’escola gratuïta per als infants de zero a tres anys. Així mateix, proposa ampliar el dret a la formació i l’aprenentatge al llarg de la vida i universalitzar l’escolarització de zero a 18 anys, no mitjançant l’obligatorietat, sinó promovent de forma gradual una oferta suficient de places públiques tant d’educació infantil com de formació professional. I es comprometen a seguir prestant “l’ajut necessari” als centres d’educació especial. Pel que fa a la llengua, promourà el plurilingüisme a cada centre per a diferents matèries, reforçant la formació del professorat, la incorporació d’auxiliars de conversa nadius, el voluntariat d’idiomes i les estades a l’estranger.

 

_________

El Social.cat ha recollit només les propostes dels partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a les darreres eleccions generals. Els partits han estat ordenats per ordre alfabètic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article