[28-A] Un sistema de salut amb massa propostes de millora

ERC vol despenalitzar l’eutanàsia, PP aposta per les cures pal·liatives, C’s i PSOE volen un dentista gratuït, JxCAT reclama traspassos pendents i Podemos vol “corregir desigualtats”


Què li manca al sistema de salut espanyol? Què pot reclamar Catalunya al Congrés espanyol en matèria de sanitat? Al ‘Social.cat‘ recopilem les principals propostes que apareixen en els programes electorals dels partits amb representació al Congrés en matèria de sanitat.

Els partits polítics amb representació al parlament espanyol proposen un allau de millores que fan intuir que el sistema de salut té encara molt de marge de millora. Mentre que C’s i PSOE aposten pel dentista gratuït, ERC vol despenalitzar l’eutanàsia i PP aposta, en canvi, per les cures pal·liatives. Al seu torn, JxCAT reclama que se cedeixin competències pendents des de fa anys i Podemos està decidit a “corregir les desigualtats” entre autonomies.

C’s: dentista gratuït només fins als 16 anys

C’s proposa la creació d’una recepta electrònica única a tot l’Estat i implantar l’historial clínic digital i unificat a totes les autonomies. També vol fomentar la gestió integral de la salut, promoure l’atenció a la cronicitat i una reforma integral de la primària, així com revertir les retallades. El partit taronja també proposa regular el dret a l’eutanàsia i, en matèria d’investigació, crear un centre de protonterapia “per posar Espanya a l'avantguarda mundial de la lluita contra el càncer”. Així mateix, vol impulsar un servei de dentista gratuït, però només fins als 16 anys. Per reduir la temporalitat i interinitat dels professionals sanitaris, proposa establir un nou barem nacional de mèrits i capacitats que faciliti la cobertura immediata de places vacants en qualsevol punt del país i millori la mobilitat dels nostres professionals sanitaris. Lluitar contra les teràpies pseudocientífiques o legalitzar el cannabis són dues de les mesures que també posen sobre la taula.

ERC: despenalitzar l’eutanàsia com a mesura urgent

ERC partit vol, en primer lloc, despenalitzar l’eutanàsia i regular el suïcidi assistit per garantir una mort digna. També promet que reclamarà l’impuls d’una regulació estatal en l’àmbit de les teràpies naturals i que el Parlament català pugui legislar sobre aquesta matèria. També es comprometen a donar suport a la recerca i investigació de malalties minoritàries i a regular la prescripció infermera de medicaments.

JxCAT: traspassos pendents de fa 40 anys

Junts per Catalunya vol reclamar la transferència a la Generalitat dels hospitals, ambulatoris o serveis socials, com ara el Vall d'Hebron, el de Bellvitge, el Josep Trueta, entre altres. La titularitat patrimonial, malgrat la gestió la fa el govern català, és encara de l'Estat espanyol, quan una llei del 2011 ja reclamava el traspàs. També es comprometen a planificar conjuntament el sistema de salut del futur amb entitats, professionals, administracions i pacients. Així mateix, considera que cal reforçar la inversió, però no explica com, i reforçar les estratègies amb les drogodependències, l'hepatitis, les malalties de transmissió sexual i la prevenció del SIDA, fent accessible el PrEP. També vol aconseguir que l’Estat reconegui, indemnitzi i doni el suport adequat a totes les persones afectades per la substància activa “talidomida” i impulsar mesures per millorar la diagnosi de la celiaquia per establir beneficis fiscals. Per últim, volen regular la publicitat en relació al joc i apostes per treballar en aspectes com la prevenció, la detecció precoç o l’addicció.

Podemos: una sanitat per “corregir les desigualtats”

Unidas Podemos proposa una sanitat pública “universal igualitària, gratuïta i de qualitat” per a tots amb independència del seu lloc de residència i, per això, destinaran fons estatals a “corregir les desigualtats i complir els drets humans i constitucionals en matèria de sanitat”, sense especificar com ho faran. Per a la formació lila, és imprescindible que les competències autonòmiques en matèria de salut estiguin coordinades i que hi hagi l'obligació d'establir convenis sanitaris que facilitin l'atenció completa entre poblacions veïnes, especialment per a aquells pacients que necessiten una assistència ràpida i eficaç. També volen fer possible l'elecció de centre per proximitat, amb independència de l’autonomia en què es resideixi, per a l'atenció ambulatòria o hospitalària.

PP: un sistema de salut per als “espanyols”

En sanitat, assegura el PP que garantirà que "tots els espanyols" siguin atesos amb igualtat a tot l'Estat, amb una targeta sanitària amb idèntiques condicions, un portal de salut nacional i millorant les cures pal·liatives sense incloure l’eutanàsia. També impulsaran plans de medicina de precisió, de cura a la gent gran, de malalties de major prevalença o rares, d'integració de la infermeria, d'assistència integral, entre altres, sense concretar. Així mateix, asseguren que als professionals sanitaris només se'ls exigirà el coneixement del castellà i que, en tot cas, les altres llengües oficials només es consideraran un mèrit més, però no un requisit excloent.

PSOE: una millora en prevenció i una ampliació dels serveis gratuïts

El PSOE proposa, avançar en el desenvolupament del Reial Decret Llei que va recuperar la universalitat del sistema de salut perquè la seva aplicació “sigui efectiva a tot el territoriˮ, recuperant la tramitació del projecte de llei d’universalitat. També es compromet a revisar els copagaments farmacèutics “injustosˮ i a eliminar, inicialment, el copagament farmacèutic pels pensionistes amb rendes anuals inferiors als 11.200 euros i als perceptors de prestacions econòmiques de la seguretat social per a fills a càrrec amb rendes anuals inferiors a 12.300 euros, així com d’aquelles famílies amb fills amb discapacitat. Paral·lelament, es compromet a incorporar a la cartera bàsica de serveis “de forma progressivaˮ l’assistència a la salut bucodental de tota la població i ampliar fins al segon fill els criteris d’accés a les tècniques de reproducció humana assistida. A més, vol promocionar la salut afectivo-sexual i incorporar els processos d’educació per a la salut al sistema educatiu. En aquest sentit, es proposa abordar preventivament tot tipus d’addiccions. També es proposa avançar en iniciatives contra l’obesitat a través de la implementació de l’Estratègia NAOS. Així mateix, vol aprovar una llei per regular l’eutanàsia i la mort digna i desenvolupar la llei 2/2010 de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs.

 

_________

El Social.cat ha recollit només les propostes dels partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a les darreres eleccions generals. Els partits han estat ordenats per ordre alfabètic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article