[28-A] Els partits polítics es barallen per acontentar els pensionistes

Les mobilitzacions de la Marea Pensionista han tingut efecte en els programes electorals de les formacions, que també proposen una revisió de la Llei de la Dependència


Al llarg de l’any, les mobilitzacions de la Marea Pensionista s’han estès per tot l’Estat i, finalment, les protestes han tingut el seu efecte en els programes electorals, perquè totes les formacions polítiques amb representació al Congrés a Catalunya, fins i tot les que van mostrar més reticències, s’avenen ara a apujar les pensions al mateix nivell que l’IPC.

A més, gairebé totes les formacions proposen una revisió de la Llei de la Dependència, però amb moltes diferències. Mentre que JxCAT i ERC reclamen que l’Estat pagui, d’una vegada per totes, el 50% que li correspon per llei per implementar l’atenció a Catalunya, PP i PSOE reconeixen que cal avaluar la normativa i Podemos aposta per un pla de xoc sense concretar.

C’s: recuperar, ara, el Pacte de Toledo del 1995

Ciutadans proposa unes pensions dignes i uns serveis socials que no deixin “ningú enrere”. En aquesta línia, i com a mesura concreta, volen recuperar el Pacte de Toledo, aprovat l’any 1995, per mantenir les pensions presents i futures. També aposten perquè sigui compatible tenir un treball assalariat i percebre el 100% de la pensió de jubilació.

ERC: una revalorització anual de les pensions d’acord amb l’IPC

ERC promet exigir a l’Estat per a Catalunya el compliment de la Llei de Dependència amb el 50% del finançament de la despesa social, així com els pagaments endarrerits pagats per la Generalitat que, diu la formació, “corresponien a l’Estat”. També vol blindar el sistema de revalorització anual de les pensions d’acord amb les variacions de l’IPC per evitar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes i el retorn progressiu del poder adquisitiu perdut al llarg dels anys de congelació a les pensions més baixes. Així mateix, vol transferir a les autonomies la gestió de les polítiques passives d’ocupació i, en concret, la de les prestacions i subsidis d’atur en el marc d’un model de gestió integral territorialitzada de les polítiques d’ocupació.

JxCAT: reclam perquè l’Estat pagui el 50% obligat de la dependència

Sobre les pensions, JxCAT aposta per la concertació social. Es comprometen també a garantir l'increment de les pensions al mateix nivell que el 2018, que ha de ser compatible amb pensions mínimes, orfenesa o viduïtat. Així mateix, reclamaran ampliar la pensió de viduïtat fins al 75% per a les rendes baixes. També vol reduir les penalitzacions als treballadors amb llargues carreres de cotització. I volen que el cost de la vida sigui una variable per calcular les prestacions. Així mateix, volen impulsar les polítiques de natalitat i migració perquè sostinguin el sistema de les pensions. Pel que fa a la Llei de la dependència, JxCAT reclamarà que l'Estat inverteixi el que li correspon per llei, que és del 50% del total. En el cas de pagaments de serveis d'atenció a la dependència, reclamen que estiguin subjectes al tipus mínim del 4% i no el 10% com s'aplica en determinats casos.

Podemos: augmentar les pensions mínimes a 600 euros

Unidas Podemos proposen la universalització del dret al fet que els serveis públics d'atenció a la dependència proporcionin “una autonomia funcional plena”. També proposen incrementar les pensions mínimes i no contributives, a partir de 600 euros per persona. La formació lila es compromet a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions amb la introducció progressiva del finançament per via impositiva, amb algunes mesures concretes com, per exemple, que les persones que hagin cotitzat almenys 35 anys podran jubilar-se anticipadament sense penalització. A més, consideren que quan les persones arribin a l’edat de la jubilació han de poder escollir lliurement els anys de còmput per al càlcul de les seves pensions entre tots els de la vida laboral. Una jubilació anticipada per als sectors especialment durs, com el de la neteja. La formació lila proposa un pla de xoc per la dignitat de les persones en situació de dependència i les seves famílies, sense massa més concreció. Sobre gent gran, Unidas Podemos fa una aposta per afrontar el problema de la soledat no desitjada potenciant uns serveis socials “propers i ben dotats” per atendre aquesta necessitat emergent, prevenir-la o mitigar-ne les conseqüències.

PP: la Llei de la Dependència, per “avaluar”

Els populars asseguren, a més, que volen "avaluar" la Llei de la Dependència i revisar-la i tenen intenció d'impulsar, a cada autonomia, un pla per reduir les llistes d'espera, que no hauria de ser superior als 30 dies, però no expliquen com ho faran. Així mateix, volen impulsar una estratègia nacional contra la solitud i desenvolupar programes d'atenció per evitar el maltractament de la gent gran. Pel que fa al sistema de pensions, asseguren que "equilibraran els comptes" per eliminar el dèficit de la Seguretat Social i afirmen que, malgrat que s'hi van oposar durant mesos, les pensions sí que tindran en compte l'IPC.

PSOE: incrementar el pressupost d’atenció a la dependència

Pel que fa a les pensions, el PSOE es compromet a reformar el sistema públic de pensions “amb el major consens possible”. En aquest sentit, vol recuperar el Pacte de Toledo i el diàleg social com a eines vertebradores de la seguretat social. També vol eliminar l’índex de revalorització i garantir l’actualització de les pensions d’acord amb l’IPC real, augmentant així en menor mesura les pensions mínimes i les no contributives. El PSOE es marca un període de cinc anys per superar i eliminar el dèficit del sistema de seguretat social a través de mesures que garanteixin la sostenibilitat financer a llarg termini. També vol incrementar progressivament l’aportació de l’Estat per fer front a l’augment de la despesa lligat a la jubilació del baby-boom i redefinir les fonts de finançament. Així mateix, vol reduir la bretxa de gènere en les pensions i combatre el frau i l’economia submergida, sense concretar. Pel que fa a la dependència, es proposa augmentar el pressupost d’atenció a la dependència, sense especificar quant.

 

_________

El Social.cat ha recollit només les propostes dels partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a les darreres eleccions generals. Els partits han estat ordenats per ordre alfabètic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article