[28-A] L’arribada de persones migrades: de l'acollida a l'augment de controls

Mentre que alguns partits com Podemos, ERC i JxCAT es mostren a favor de promoure la mobilitat humana, el PP i C's opten per reforçar controls


El fenomen migratori va en augment. De fet, l’Estat espanyol és ja la principal porta d’entrada a Europa per a les persones migrades. En concret, aquest 2018 van arribar 65.300 persones a les costes espanyoles. Persones que fugen de conflictes armats i que emprenen un llarg camí de fugida que no està lliure de dificultats. Com afronten els diferents partits polítics aquesta arribada?

Ciudans vol promoure una immigració “regular i ordenada” i prefereix donar facilitats a les persones que arribin amb un millor nivell d’estudis i, sobretot, que coneguin l’idioma espanyol. El Partit Popular també es situa en la línia selectiva. Així mateix, asseguren que cal reforçar la seguretat a la frontera sud. ERC aposta per derogar la llei d’estrangeria i promoure la mobilitat humana. En aquesta línia també es manifesta JxCAT que es mostra partidari d’abolir les anomenades “devolucions en calent” i Podemos que aposta, entre altres mesures, per tancar els CIE. El PSOE, en canvi, vol mantenir aquests centres oberts però modificar-los.

C’s: un 'visat per punts' per atreure “el millor talent estranger”          

C’s aposta per promoure una immigració “regular i ordenada”. Mitjançant un sistema de 'visat per punts' per atreure “el millor talent estranger”. Aquest sistema tindrà en compte barems de puntuació per criteris objectius (edat, nivell d'estudis, coneixement de l'idioma espanyol, etc.). Proposen també revisar el Codi Penal per tipificar el delicte de tràfic d'éssers humans i establir la seva imprescriptibilitat i la seva persecució internacional. I atorgar un permís de residència temporal als veneçolans. Redoblaran la col·laboració amb els països del Magrib, Àfrica i Orient Mitjà per contribuir a la seva estabilitat i creixement sostenible. També proposen impulsar acords d'assistència tècnica per a reforçar i afavorir la creació d'ocupació i crear oportunitats per a la població jove en aquests països.

ERC: derogar la llei d’estrangeria

Esquerra Republicana es compromet, en primer lloc, a exigir transparència, informació i recursos pels territoris on s’acull a joves migrats sols per tal d’agilitzar processos, planificar les arribades i la seva futura integració. També vol derogar la llei d’estrangeria i promoure la llei de mobilitat humana que garanteixi el tracte digne per a totes les persones mitjançant vies legals i segures, que permeti l’obtenció de la nacionalitat per residència amb un màxim real de cinc anys i que flexibilitzi la concessió de permisos de residència. Així mateix, proposa agilitzar els tràmits per aconseguir el reagrupament familiar més ràpid, el tancament dels CIE, acabar amb les devolucions en calent, garantir el dret d’asil de les persones refugiades amb un fons d’acollida per finançar-ho i reconèixer el dret a vot a tota la ciutadania. Per últim, es compromet a elaborar una llei contra el racisme i la xenofòbia per il·legalitzar les pràctiques discriminatòries per raó d’origen i creença.

JxCAT: Abolir les devolucions “en calent”

A banda de manifestar la necessitat de respectar els drets humans i de denunciar la inactivitat del govern espanyol en matèria d'estrangeria, JxCAT vol suprimir la disposició addicional desena de la Llei d'estrangeria que permet el procediment de devolució "en calent" sense cap mena de garantia. Així mateix, vol recuperar el fons estatal d'acollida i integració, que suposava 43 milions d'euros per a Catalunya, i reclamar que la Generalitat pugui gestionar el fons d'asil, migració i integració. D'igual forma, JxCAT proposarà tancar els CIE i substituir-los per "espais d'acollida i control sota tutela d'entitats socials reconegudes".

Podemos: tancar els CIE    

Unidas Podemos vol garantir el dret d'asil, aprovant, de manera urgent, el reglament de la Llei d'Asil, que contempli mesures com: vies legals d'accés, sistema comú d'asil i programes dignes de reassentament. Promovent l'adopció d'un sistema comú d'asil “real i eficaç” en l'àmbit europeu que posi fi a la manca d'homogeneïtat en la protecció internacional dels refugiats en els diferents països membres, així com la creació d'una Agència Europea de Salvament. Eliminació del visat de trànsit per a les persones que fugen de països en conflicte i l'agilització dels processos de reunificació familiar. I revisar el sistema d'examen i admissió a tràmit de les sol·licituds d'asil, especialment en aquelles presentades per motius d'orientació sexual o identitat de gènere, tracta o qualsevol altre motiu relacionat amb el gènere (violència, matrimonis forçats, mutilació genital, etcètera). Una altra de les accions que prioritza aquest partit polític és el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIES). Altres mesures que proposa la formació lila són: la creació de la secretaria d’Estat de Polítiques migratòries, l’eliminació del test de nacionalitat i reduccions en els terminis per obtenir la nacionalitat. Dret a vot i a la participació política de la població estrangera resident en el nostre país. També aposten per garantir que els joves migrants sols rebin un tractament segons la Convenció sobre els Drets del nen, “considerant sempre la seva condició de menors d’edat per sobre del seu estatus migratori”. Crear una Oficina de l'Emigració per centralitzar els organismes i recursos existents en una única entitat, de manera que hi hagi una coordinació dels diferents programes de vinculació, retorn i ajuda a les persones emigrades o que desitgen emigrar.

PP: reforçar la seguretat i els controls a la frontera sud

El fenomen migratori, en el programa del PP, també es tracta, com els problemes de l'habitatge, dins de l'apartat de "reptes globals" al costat de la lluita contra el terrorisme, el comerç il·legal o l'explotació sexual. Els populars volen "una immigració legal, ordenada i vinculada al mercat de treball" i asseguren que cal lluitar "contra les màfies de la immigració il·legal", expulsant les persones migrades a la frontera en col·laboració amb els països d'origen. Així mateix, asseguren que cal reforçar la seguretat a la frontera sud. A més, volen crear un fons especial per permetre l'ajuda econòmica a les autonomies que estiguin "desbordades" per l'acollida de la migració i afirmen que volen agilitzar els processos de demanda d'asil i refugi. A més, volen protegir temporalment la població vinguda de Veneçuela. El PP també vol millorar les ajudes a la cooperació i els espanyols que viuen a l'estranger, però no concreta de quina manera ho farà, més enllà d'esmentar estratègies i auditories de l'ajuda al desenvolupament. El PP també vol impulsar un pla especial contra la venda ambulant, amb mesures sobretot de seguretat urbana, com ara multes.

PSOE: modificar el model dels CIE i adequar la normativa

El PSOE promet garantir l’escolarització dels joves migrants sols perquè no hagin d’abandonar el sistema educatiu quan tinguin 16 anys i conèixer de forma ràpida i verídica les dades d’aquests menors a través del registre. Al mateix temps vol promoure una política d’immigració comunitària amb mesures específiques i finançament suficient per resoldre els problemes estructurals dels països africans, lluitar contra les xarxes il·legals de tràfic de persones i canalitzar els fluxos migratoris legals. Pel que fa als CIE, proposa “modificarˮ l’actual model d’acord amb les recomanacions del defensor del poble. I sobre les devolucions en calent, proposa adequar la normativa a la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans. Quant a l’asil, el PSOE es proposa abordar una reforma en profunditat de la llei d’asil i els seus procediments per protegir el “vertader sol·licitant”, així com reforçar les oficines d’asil i la presència d’aquestes en la representació oficial de l’ACNUR. També vol incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques d’immigració i integració. I, per últim, entre altres mesures, proposa redissenyar el sistema d’acollida i integració de sol·licitants i beneficiaris de protecció internacional garantint una “distribució equitativa en el territoriˮ i la “homogeneïtat de les condicions de l’acollidaˮ.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article