[28-A] Les butxaques manen: des d'un salari mínim de 1.200 euros fins a jornades de 34 hores

Els treballadors en la majoria de propostes es veuen beneficiats en el sou i l'estabilitat


Les butxaques són importants i els partits ho saben, però, què prioritza cada partit? El sou? L’estabilitat a la feina? La flexibilitat horària? La reducció de l’atur? Al ‘Social.cat‘ recopilem les principals propostes que apareixen en els programes electorals dels partits amb representació al Congrés en matèria d’ocupació i drets laborals.

Els partits polítics amb representació al parlament espanyol proposen millores diverses per recuperar el país dels efectes de la crisi econòmica que va deixar una taxa d’atur elevada i una retallada considerable dels sous. Mentre que C’s proposa l’ampliació a dos anys de la tarifa plana per a nous autònoms, ERC i Podemos posen el focus en incrementar el salari mínim fins a 1.200 euros -1.100 euros en el cas de JxCat-, i el PP en endurir les multes a les empreses que realitzin contractes temporals sense causa. I per acabar amb la temporalitat, el PSOE proposa reordenar el catàleg de contractes de treball en tres formes: indefinit, temporal i formatiu.

C’s: facilitats per als autònoms

C’s vol aprovar un nou pla amb reformes per als autònoms amb mesures com: l’ampliació a dos anys de la tarifa plana per a nous autònoms i que els autònoms i les pimes no hagin d’avançar “mai més” l’IVA de factures que no hagin cobrat. A més, proposen que els autònoms amb ingressos reals inferiors al salari mínim anual no paguin quotes. També volen impulsar un complement salarial garantit per lluitar contra la pobresa laboral causat per la temporalitat en la contractació. També volen garantir la compatibilitat entre tenir una feina assalariada i rebre el 100% de la pensió de jubilació. Per últim, establir una bossa d'hores per assumptes propis per a tots els treballadors. Els treballadors que ho desitgin podran convertir els seus dies de vacances en el seu equivalent en hores per atendre assumptes propis. 

ERC: un salari mínim de 1.200 euros al mes

ERC, en primer lloc, vol transferir a les autonomies la gestió de les polítiques passives d’ocupació; incrementar el salari mínim interprofessional fins a situar-lo en un mínim de 1.200 euros mensuals; i establir una escala salarial 1/12 per garantir una major equitat retributiva. També vol eliminar la bretxa salarial de gènere promovent la transparència retributiva a les empreses i igualar el salari de subcontractats i contractats per evitar que la subcontractació sigui usada com un mecanisme per reduir costos. Així, també vol establir un marc fiscal per al treballador autònom que impliqui la possibilitat de diferir el pagament de l’IRPF en els primers anys d’activitat, així com un sistema de cotització reduïda per a tots aquells treballadors autònoms amb una facturació inferior a la del salari mínim interprofessional. I, per últim, ERC proposa derogar les reformes laborals del PP i el PSOE i intensificar accions preferents per a les persones en situació d’atur de més de 45 anys.

JxCAT:  recuperar els recursos per a polítiques d’ocupació

Junts per Catalunya aposta per apujar el salari mínim als 1.100 euros al mes. També assegura, que mentre es mantingui dins l'Estat espanyol, Catalunya ha de rebre recursos per augmentar les polítiques actives d'ocupació, que van ser retallades entre el 2012 i el 2013. I que també li cal reclamar més ajuts per garantir millor prestacions per al sistema de la Renda Garantida, més ajuts d'urgència per compra de medicaments, restablir les competències de l'administració local pel que fa a serveis socials, fer un seguiment del fons europeu de persones desafavorides, del 2014 al 2020, i reforçar l'atenció a famílies sense feina i ingressos, sobretot si tenen infants, però no explica de quina manera cal fer-ho.

Podemos: cap a una jornada laboral de 34 hores setmanals

Unidas Podemos, per fomentar una ocupació estable, proposa prohibir els contractes temporals de menys d’un mes i el frau que suposa la concatenació de contractes. Proposa també una jornada laboral de 34 hores a la setmana. A nivell de contractació, proposa també acabar amb els falsos autònoms. Unidas Podemos vol garantir els drets i les millores laborals en general i, concretament, de les cambreres de pis (les kellys) exigint que estiguin contractades directament per l'establiment hoteler i reconeixent la possibilitat de jubilar-se de manera anticipada sense penalització, “a causa de la duresa de la seva ocupació”. Més mesures concretes que proposa la formació lila: reequilibri de la negociació col·lectiva, impuls d'una regulació de les hores extraordinàries per evitar que es converteixin en un instrument de distribució irregular de la jornada, reforma de l'acomiadament, impuls dels mecanismes de flexibilitat interna a les empreses. Pel que fa al salari mínim interprofessional, proposen incrementar-lo, gradualment, fins a arribar a 14 pagues de 800 euros al mes al gener de 2018. És a dir, aconseguir, finalment, un salari mínim de 1.200 euros. També aposten per la reducció del sou d'alts càrrecs, i per la recuperació dels drets laborals en el sector públic. I, per últim, l’eliminació de tots els incentius a l'ocupació a temps parcial i avanç cap a la progressiva implantació d'una jornada laboral màxima de 34 hores setmanals, amb còmput setmanal.

PP: més reforma laboral per “flexibilitzar” el mercat

El PP, en lloc de desdir-se de la reforma laboral que va impulsar el 2012 i que ha estat criticada pels sindicats, assegura que vol aprofundir "en els avenços en flexibilitat del mercat de treball" que aquella llei va assolir, sobretot pel que fa als convenis col·lectius. A més, afirmen que cal una Quarta Revolució Industrial i que, per això, volen modernitzar la Seguretat Social. Així mateix, volen endurir les multes a les empreses que realitzin contractes temporals sense causa, intervenir en les negociacions col·lectives perquè es limiti l'ús dels contractes de duració determinada i limitar l'encadenament de contractes. Així mateix, volen abordar l'atur juvenil amb un "pla de xoc", que inclogui un estatut de pràctiques no laborals, un programa integral de polítiques d'ocupació i un programa de formació. Per últim, afirmen que cal poder "prolongar de forma voluntària" l'edat de jubilació per, diuen, fomentar "l'envelliment actiu".

PSOE: els becaris han de cobrar

El PSOE, en el seu programa electoral, fa un repàs de totes les fites aconseguides durant la legislatura actual i ressalta l’augment del salari mínim fins a 900 euros que ha aprovat enguany. Més enllà d’això, i seguint amb les passes ja iniciades, proposa “aprovar els canvis que eliminin els aspectes més lesius de la reforma laboral del 2012” i, per això, vol elaborar un nou Estatut dels Treballadors. També es compromet a abordar l’atur de llarga durada, l’alta rotació, l’excés de temporalitat, les desigualtats entre homes i dones a la feina i la dualitat entre treballadors temporals i indefinits. En aquest sentit, reordenarà el catàleg de contractes de treball a tres formes contractuals: indefinit, temporal i formatiu. Pel que fa als autònoms, es compromet a modificar el règim especial de treballadors autònoms (RETA) perquè cotitzin d’acord amb els seus ingressos reals. I per últim, com a mesura important, vol aprovar un Estatut del Becari per fomentar la seva retribució i limitar l’encadenament del període de pràctiques, així com establir un nombre màxim de becaris a les empreses.

 

_________

El Social.cat ha recollit només les propostes dels partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a les darreres eleccions generals. Els partits han estat ordenats per ordre alfabètic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article