El Síndic insta l'Ajuntament de Calonge a cobrir les necessitats bàsiques dels infants desallotjats del bloc ocupat

Demana que el consistori ofereixi amb “urgència” allotjament temporal a les famílies per la situació de vulnerabilitat


El Síndic de Greuges de Catalunya ha emès una resolució urgent adreçada a l'Ajuntament de Calonge (Baix Empordà) on se l'insta a implementar el més aviat possible les mesures necessàries per garantir el cobriment de les necessitats bàsiques de tots els infants afectats pel desallotjament d’un edifici ocupat. El desallotjament es va produir el 2 d'abril i en total hi havia 25 dels 28 pisos ocupats

Segons dades del Síndic, hi havia 67 persones, de les quals 24 són infants. L'ens demana que proveeixi totes les famílies amb infants a càrrec d'un recurs d'allotjament temporal fins que se'ls pugui garantir un altre tipus d'habitatge i apel·la al deure de les administracions de cobrir les necessitats bàsiques dels infants, principalment alimentació i habitatge.

El mateix dia del desallotjament a instància de l'Ajuntament de Calonge (Baix Empordà), el Síndic de Greuges va tenir coneixement dels fets i es va adreçar al consistori per ampliar la informació sobre la situació de les famílies afectades. En total, hi havia 67 persones, de les quals 24 eren infants. Les persones desallotjades van ser acollides en un allotjament temporal.

Al cap d'uns dies, el Síndic es va assabentar que algunes de les famílies van ser comminades a marxar de l'habitatge temporal el 23 d'abril. Com a conseqüència, es van quedar sense allotjament i en una "situació social de vulnerabilitat".

És per això que el Síndic ha enviat una resolució urgent a l'Ajuntament de Calonge on l'insta a implementar de forma immediata les mesures necessàries per garantir el cobriment de les necessitats bàsiques dels infants afectats per aquest desallotjament.

En aquest sentit, apel·la al deure de les administracions de cobrir les necessitats bàsiques dels infants, principalment alimentació i habitatge, així com ajudar als progenitors i responsables dels menors de forma material i amb programes de suport. "Qualsevol decisió de l'administració s'ha de guiar per aquest principi, amb l'objecte de protegir i garantir els drets dels infants".

En un comunicat, el Síndic explica que en els últims dies s'han fet gestions en diferents instàncies municipals, incloent també l'alcaldia, "sense que a hores d'ara s’hagi resolt la situació residencial de totes les famílies amb infants".

L'operatiu del 2 d'abril es va fer a instància de l'Ajuntament després que diversos informes –sobretot, de les companyies de llum i aigua- que alertaven d'un "risc imminent" arran de les connexions fraudulentes que s'havien fet per disposar dels serveis. En aquell moment, el consistori va informar que serveis socials els estava atenent per intentar trobar sortida a la seva situació i oferir-los un allotjament temporal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article